OpenAI ile Oracle arasında anlaşma: 300 milyar dolar

OpenAI ile Oracle arasında 300 milyar dolarlık (yaklaşık 12 trilyon 384 milyar 780 milyon lira) bulut bilişim anlaşması imzaladı.

Fotoğraf: AA

New York Times’ın (NYT) haberine göre anlaşma OpenAI’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kurmayı planladığı yapay zeka veri merkezlerinden en az yarısını kapsıyor.

İki kaynağın verdiği bilgiye göre şirket Oracle’la imzaladığı anlaşmayla yapay zeka teknolojilerini geliştirecek ve bunları tüketicilere ulaştırmak için bilgisayar altyapısı kuracak.

Daha önce de OpenAI, Oracle’la ‘Project Stargate’ adlı projenin bir parçası olarak ABD’de yapay zeka veri merkezleri inşası için anlaştığını duyurmuştu. Fakat ayrıntılar belirtilmemişti.

Fotoğraf: AA

BloombergHT’den Hande Berktan’ın haberine göre OpenAI ile Oracle arasındaki 300 milyar dolarlık bulut bilişim anlaşması tarihin en büyük sözleşmelerinden biri. Anlaşma, yapay zeka veri merkezi harcamalarının arttığı bir dönemde 4,5 gigawatt kapasite sağlayacak.

Ayrıca Kaliforniya merkezli Oracle için anlaşma Amazon Web Services, Microsoft Azure ve Google Cloud’la rekabet ettiği bulut bilişim pazarında büyük bir kazanımı temsil ediyor.

OpenAI CEO’su Altman ile Musk birbirine girdi: Takipçi sayım seninkinin 50 katı

Çin’de su altı bilgisayar ağı faaliyete geçti: Yapay zeka eğitimi için kullanılacak

OpenAl, Elon Musk’ın teklifini reddetti

İnternetin yüzde 99’u denizaltı kablolarına bağlı: Koparsa nasıl tamir ediliyor?