Darbe girişimi sırasında astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürülen general Semih Terzi’nin eşi Nazire Terzi’ye verilen 18 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülen tuğgeneral Semih Terzi’nin eşi Nazire Terzi, Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce 12 Şubat’ta ‘Anayasa’yı ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, eyleminin ‘yardımla sınırlı kalması nedeniyle’ cezası 18 yıla indirilmişti.
AA’nın haberine göre Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce açıklanan gerekçeli kararda, darbeye yardım sağlamakla suçlanan Nazire Terzi ve darbeci eşinin, darbe teşebbüsünden bir hafta kadar önce haberdar olduğu belirtildi.
Buna göre görev yeri Silopi’den Ankara’ya dikkat çekmeden, sorunsuz gitmek isteyen Semih Terzi, 13 Temmuz’da eşini arayıp dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın eşine, “Annemin çok hasta olduğunu ve beni çok sevdiğini söyle” dedi. Nazire Terzi de bu isteği hemen yerine getirdi. Nursen Aksakallı’yı 13 Temmuz günü saat 21.39’da arayan Nazire Terzi, kayınvalidesinin hasta olduğunu ve oğlunu çok sevdiğini söyledi.
Kararda, böylece merhamet ve insani duyguların kullanıldığı tespiti yer aldı.
Sanığın bu hareketinin, ‘anayasal düzeni ihlale yardım suçundan cezalandırılmasını gerektirdiği’ vurgulanan gerekçede, Semih Terzi’nin 14 Temmuz öğle saatlerinde Ankara’ya gitmek için birliğinden izin istediği belirtildi. Terzi’nin emrindeki helikopterle önce Diyarbakır’a, daha sonra da CASA tipi uçağın rotasını zorla değiştirerek 16 Temmuz saat 01.55’te Ankara’ya gittiği aktarıldı.
Karara göre aynı zamanda doktor olan Nazire Terzi, 23 Temmuz’da, çalıştığı Demetevler’deki Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti, nöbetçi olmadığı halde önlük giyip acil serviste rapor formuna başka bir hastaya ait protokol numarasını yazarak acil servis doktorunun kaşesini bastı.
Sanığın, haberi olmadan kaşesini kullandığı doktor adına raporu imzaladığı kaydedilen gerekçeli kararda, eylemin ‘sahte resmi evrak düzenlemek’ olduğu belirtildi.
Eşi Semih Terzi’nin cenazesini görmek istemiş
Nazire Terzi’nin, 23 Temmuz’da doktor önlüğüyle GATA Hastanesi’nin acil servisine gittiği ve Asos isimli program yüklü bilgisayarı izinsiz kullandığı tespitine da yer verilen gerekçeli kararda, görevliler tarafından fark edilmesi üzerine Onkoloji Hastanesi’nde görevli olduğunu ve GATA ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol bulunduğunu, bundan sonra GATA’da çalışacağını söylediği anlatıldı.
Terzi’nin, ayrıca görevlilere acil servis uzmanlığını sevdiğini ve çalışmaktan mutlu olduğunu, biraz kalıp gözlem yapmak istediğini, görevlendirilmeye de bu gözleme göre karar vereceğini, Asos programını öğrenmek istediğini, bu konuda izninin olduğunu söylediği kaydedilen gerekçeli kararda, kendisinden resmi yazı talep edilmesi üzerine elinde henüz bir yazı olmadığını belirttiği aktarıldı.
Nazire Terzi’nin daha sonra morga gidip darbe teşebbüsü sırasında öldürülen Semih Terzi’nin eşi olduğunu ve cenazeyi görmek istediğini söylediği, görevlilerin izin vermemesi üzerine de aracıyla hastaneden ayrıldığı kaydedildi.
Gerekçeli kararda Nazire Terzi’nin 3 Ağustos’ta Ankara 62’nci Noter’e giderek Semih Terzi’nin eşi olduğunu beyan edip veraset ilamı çıkarmak istediği sırada noterde görevli katibin, veraset ilamını çıkardıktan sonra durumu polis merkezine bildirdiği anlatıldı.
Notere 11 Ağustos’ta yeniden giden Terzi’nin, bütün mal varlığını satabilmek için vekalet çıkarma talebinde bulunması üzerine mal varlığını devletten kaçırmak istediğini düşünerek bu duruma sinirlenen noter katibinin Nazire Terzi’yi dışarı çıkarmak istediği bilgisine yer verilen kararda, Terzi’nin giderken “Hepiniz bizden özür dileyeceksiniz. Hepiniz göreceksiniz” diyerek görevlileri tehdit ettiği de anlatıldı.