OHAL Komisyonu, bir yılda 125 bin 600 dosyadan 50 bin 300’unu karara bağladı.

Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL kapsamında çok sayıda KHK çıkarılmıştı. KHK’lara itirazda bulunmak isteyenlere OHAL Komisyonu adres gösterilmişti. Komisyon 23 Ocak 2017’de kurulmuş, yıl sonuna doğru çalışmaya başlamıştı.
Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre ihraç edilen, rütbesi alınan ve kapatılan derneklerin itirazını inceleyen komisyon, bir yıllık çalışma sürecince 50 bin 300 dosyada 46 bin 600 ret 3 bin 700 kabul kararı verdi.
Ayrıca görev kapsamına girmeyen 2 bin 400 başvuru hakkında da ön incelemeye hükmedildi. Bu kararların çoğunluğu ‘Mor Beyin’ mağdurlarına ilişkin oldu.
Komisyon başkanı Salih Tanrıkulu, incelemeleri gereken 75 bin 300 dosya daha olduğundan bahsederek ilk olarak haftada 600 dosyaya bakmayı düşündüklerini ancak sayının 1200’e çıktığını ifade etti. Başkan, gelecek bir buçuk yıl içinde tüm kararların verilmesinin planladığını kaydetti.
Tanrıkulu, ret kararlarının yüzde 94’ünün adli soruşturma/kovuşturma bilgisi nedeniyle alındığını söyledi. Bu da ret kararlarının 41 bin 369’una denk geliyor. Başkanın verdiği bilgiye göre başvurusu reddedilenlerin yüzde 63’ü ByLock kullanmak, yüzde 58’i de Bank Asya’ya destekle suçlanmış.
Tanrıkulu, başvurusu reddedilenlerin yüzde 60’ının ağır ceza mahkemelerinde hapis cezasına çarptırıldığını dile getirdi. Başvurusu kabul edilenlerin yüzde 60’ı da ya beraat etmiş ya da soruşturma sonunda takipsizlik verilerek haklarında dava açılmamış.
‘Bankacılık işleminde kabul de verilebiliyor’
Tanrıkulu, Bank Asya incelemesindeki kriterlerini şöyle anlattı: “Bank Asya’da var olan hesabını, başvuru dilekçelerinde anlamlı ve tutarlı bir şekilde beyan eden kişilerin dosyaları, sistemde kayıtlı verilerle karşılaştırılıyor. Açıklamaların uyumlu olduğu, daha önceden ihtiyaç sebebiyle ev kredisi veya fatura ödemesi gibi olağan bankacılık faaliyetleri olduğu takdirde kişi hakkında kabul kararı da veriliyor.”