PKK lideri Abdullah Öcalan, KCK Eşbaşkanı Bese Hozat’ın “Ermeni ve Rum lobileri birer paralel devlettir” sözlerinin ardından başlayan tartışmalara ilişkin görüşlerini AGOS‘a yazdığı mektupta paylaştı.
1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak niteleyen Öcalan, ‘Zorlu koşullara rağmen sürdürmeye çalıştığım barış arayışı, hiçbir halkın zararına ve aleyhine olamaz’ dedi.
Öcalan’ın Ermenilere hitaben yazdığı mektup, geçtiğimiz günlerde Leyla Zana ile birlikte İmralı’ya giden HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder tarafından AGOS’a ulaştırıldı.
‘Cemaat’ araç olarak kullanılıyor
Sabah saatlerinde AGOS’un internet sitesinde yayınlanan mektupta Öcalan, Ermeni halkına, ‘ırkçı-milliyetçi’ tuzaklara düşmeden, uluslararası sermaye güçlerinin ve lobilerinin sinsi amaçlarından uzak durarak mücadelelerini sürdürmeleri önerisinde bulundu.
Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümü için adım atılan her dönemde ‘iç ve dış güçlerin’ engel çıkardığını savunan Öcalan, son dönemde de ‘cemaat’ türü yapıların bunun için araç olarak kullanıldığını belirtti.
“Bu topraklarda yaşayan bütün kadim halklar bu toprakların sahibidir ve paylaşamayacakları hiçbir şey yoktur” diyen Öcalan, ‘derin, açık, paralel yapılara, lobilere ve cemaat türü yapılara’ karşı herkesi daha dikkatli olmaya çağırdı.
Rober Koptaş: Mektup önemli ve değerli
AGOS yazarları, Öcalan’ın Ermenilere hitaben yazdığı mektubu yorumladı.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, mektuba ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Mektup önemli ve değerli. Öcalan’ın, cezaevi koşullarına rağmen bugün Türkiye’nin en önemli siyasi aktörlerinden biri olduğu dikkate alınırsa, bu önem ve değer daha iyi anlaşılabilir. Sonuçta Türkiye’de yaşıyoruz ve diğer siyasi aktörlerin, Ermenilerin yaşadıkları konusunda onun yaptığı “soykırım, yüzleşme, adalet” vurgularını bir gün kullanacaklarını henüz hayal dahi edemiyoruz. Sadece Ermenilere değil, aslında bütün Türkiye’ye hitaben yazılmış olan mektuptaki bu netliği takdir etmeli.”
Yetvart Danzikyan: Kötü kalpli lobiler söylemi bizi çok yoruyor
Gazetenin yazarlarından Yetvart Danzikyan ise, Öcalan’ın mektubun ilk bölümünde yaptığı çözümlemelere büyük oranda mutabık kaldığını belirtirken, ‘dış güçler’ söylemine ilişkin itirazını şu sözlerle dile getirdi: “Şunun anlaşılmasını rica ediyorum ben de: Bu adresi belirsiz, muğlak, çok genel bir dış güçler, kötü kalpli lobiler, Türkiye’nin düşmanı Ermeni odaklar söylemi bizi çok yoruyor ve aynı denklemin içinde sıkışıp kalmışız, oradan bir türlü çıkamıyoruz hissi yaratıyor. Ve ısrarla buna ikna edilmek istenmemiz, yeni bir resmi görüşe mi çağrılıyoruz duygusunu, sorusunu yaratıyor.”
Bese Hozat ne demişti?
KCK Eşbaşkanı Bese Hozat’ın, “Türkiye’de resmi devletin dışında bir de paralel devletler vardır. Mesela Gülen Cemaati paralel bir devlettir. İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir” sözleri Ermeni yurttaşlarda büyük rahatsızlık yaratmıştı.
Hozat’ın sözleri, 23 Şubat 2013’te İmralı’da gerçekleşen görüşmenin sızdırılan kayıtlarında Öcalan’ın, “Devreye giren İsrail lobisi, Ermeni ve Rumlar, ‘Kürtler ne kadar dışlanırsa o kadar başarılı oluruz’ diyorlar. Bu paralel devlettir. Bin yıllık bir gelenektir” ifadelerine ve Newroz kutlamalarında okunan mektubunda geçen Türk ve Kürtler arasındaki ‘İslam Birliği’ vurgusuna bir atıf olarak yorumlanmıştı.