ABD Başkanı Barack Obama, tarihi Küba ziyaretinin ardından geçtiği Arjantin’de yaptığı tangoyla ‘göz doldurdu.’

Fotoğraflar: Reuters
Küba’yı 88 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD başkanı, hayli yoğun geçen programın ardından iki günlüğüne Arjantin’e geçti.
Obama, Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri’nin Buenos Aires’te onuruna verdiği yemekte hoş bir sürprizle karşılaştı. Yemeğin ardından sahneye çıkan profesyonel tango sanatçıları, Obama çiftini ‘tangonun anavatanı’nda dansa kaldırdı.
Adımlara büyük ölçüde kadın dansçı yön verse de, Obama’nın da beklendiği kadar amatör olmadığı görüldü. Performans sırasında Obama’nın eşi Michelle’e dönüp tepkilerini ölçtüğü de gözden kaçmadı.
Obama’nın figürleri büyük beğeni toplamasa da siyasi bir liderin kamu önünde dans edebilmesi, üstelik bunun herhangi bir dans değil, tango olması takdir topladı.
Ziyaret darbenin 40’ıncı yılına denk geldi
Obama Arjantin’de Küba’yla başlayan Latin Amerika gezisi kapsamında bulunuyor. Obama’nın gezisinin Arjantin’de ‘kirli savaş’ı başlatan darbenin 40’ıncı yılına denk gelmesi ise ülke genelinde sol gruplar tarafından protesto edildi.
1976 yılında yapılan ve Amerika’nın desteklediği ileri sürülen sağcı darbe, Marksist gruplar, sendikalar ve sol muhalefet üzerinde yedi yıl sürecek büyük bir baskı ortamı yaratmış, 30 bin insanın ölümüne neden olmuştu.
Obama dün yaptığı açıklamada darbe süresince neler olduğuyla ilgili ABD’nin elindeki tüm arşivler ve istihbarat kayıtlarının açılacağı sözünü verdi.
Obama’nın ziyareti, selefi sol lider Cristina Fernandez’in ulusalcı politikalarına tamamen ters bir yol izleyen Macri’ye destek anlamına geliyor. Ki Obama’nın Arjantin seyahatine Küba’nın hemen arkasından başlaması da böyle yorumlanıyor.
Yine insan hakları vurgusu
Obama Küba seyahatinde Devlet Başkanı Raul Castro ile gerçekleştirdiği basın toplantısında ülkedeki insan hakkı ihlallerine dikkat çekmiş, ancak Castro’nun yanıtı eleştirel olmuştu.
Obama Arjantin’de de benzer bir yol izlemeye çalıştı, ancak muhalifler, muhafazakar Macri’nin Obama tarafından insan hakları savunucusu gibi sunulmasına karşı.
Darbe sürecinde katledilenlerin ailelerinden oluşan bir grup, Obama’nın ziyaretinin zamanlamasını cezasızlıkla mücadele edenlere karşı provokasyon olarak niteledi: “Latin Amerika’da diktatörlüğü örgütleyen, kendini aklamak için dünyanın dört bir yanındaki insanları ezen, üstelik emperyalist ajandasını güçlendirmek için öldürülen 30 bin yurttaşımızın hatırasını kullanan bir güce izin vermeyeceğiz.”
88 yıl sonra atılan ilk adım: ABD Başkanı Obama Küba’da
Castro’dan Obama’ya insan hakları dersi: İnsan hakları bir bütün ve evrenseldir