Halihazırda kim azmettirmiş, kim nasıl alet olmuş, nasıl kurgulanmış bilmiyoruz, ama hâlâ darbe ile siyasete müdahale etmeye akıl yatıranlar olduğunu anladık. Aslını faslını tam bilmiyoruz ama belli ki darbe yoluna akıl erdirenler Gülen Cemaati mensupları.
Gülen Cemaati veya en azından bazı mensupları, AK Parti ile ittifakları bozulunca iktidarın baskısı karşısında, geçmişten ders aldıklarını, demokrasinin değerini kavradıklarını söyleyip duruyordu. Belki en azından bazıları için durum sahiden buydu, ama belli ki genel durum bu değilmiş, demokratik muhalefet perdesi ardında iş çevirmeye devam edilmiş. Yine de bu darbe girişimi, sadece Gülen Cemaati’nin tezgâhladığı bir iş gibi görünmüyor, ortada çok katmanlı karanlık bir olay var.
Otoriter bir iktidara muhalefet yapmanın yolu, tüm belaları iktidara fatura edip yola devam etmek değil, olmamalı.
Kimse düşmanlık, gerilim, baskı, sindirme üzerinden hesap yapmasın, böylesi bir hesap ülkeyi enkaza çevirir ve hepimiz bu enkazın altında kalırız.