Yargıtay’ın bozma kararının ardından, AGOS Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın dördüncü duruşması Çağlayan’da görüldü. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddeden mahkeme, davayı 18 Nisan 2014’e erteledi.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ‘telekonferans’ yöntemiyle katıldı.
‘Sadece ikisi değil hepsi sorumlu’
Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, cinayette sadece dönemin Trabzon emniyet müdürü Ramazan Akyürek ve İstanbul istihbarat şube müdürü Ali Fuat Yılmazer’in değil, dönemin Trabzon il jandarma komutanı Albay Ali Öz, İstanbul emniyet müdürü Celalettin Cerrah ve Emniyet istihbarat dairesi başkanı Sabri Uzun’un da sorumluluklarının bulunduğunu bir kez daha vurguladı.
Bakırcıoğlu, soruşturma sürecinde, MİT, Jandarma ve Emniyet’in sorumluluklarının araştırılmadığını söyledi.
Dokuz soruda Hrant Dink davası
Hayal: Merhum Hrant Dink’in resmini önümüze koyan Erhan Tuncel’dir
Duruşmada, ‘telekonferans’ yöntemiyle ifade veren tutuklu sanık Yasin Hayal, ciddi sağlık sorunlarını iddia ederek, “Sağ kolum kırık, temizlik ihtiyaçlarımı gideremiyorum, dişlerimi fırçalayamıyorum” diyerek mahkemenin röntgen sonuçlarını incelemesini istedi.
Tahliye talebinde bulunan Hayal, “Merhum Hrant Dink’in resmini önümüze koyan Erhan Tuncel’dir” sözleriyle, cinayet için kendilerini Tuncel’in azmettirdiğini söyledi.
Tuncel’in avukatı: Dink’in fotoğrafını internetten indirmek ‘görev kapsamında’
Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu ise müvekkilinin, Dink’in fotoğrafını internetten indirip Samast ve Hayal’e vermesinin ‘görev kapsamında’ olduğunu savunarak, beş yıllık tutukluluk süresi dolan Tuncel’in tahliyesini istedi.
Soruklu, cinayetin Tuncel’in verdiği istihbarata rağmen önlenemediğini, Emniyet’in Erhan Tuncel dışında da Hayal ve Samast’ı takip eden elemanlarının olduğunu iddia etti.
Tuncel: Bu davada sanık yapılmam skandal
Avukatının ardından görüntülü olarak ifade veren diğer tutuklu sanık Erhan Tuncel, “Beş yıl, üç ay, 16 gündür tutukluyum. Mahkemeye Sabri Uzun’un dinlenmesi için yazı yazdım. Benim bu davada sanık yapılmam skandaldır” dedi.
İfadelerin ardından söz alan savcı, tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddini istedi. Ara sonrası kararını açıklayan mahkeme heyeti, tahliye taleplerini reddederek, davayı 18 Nisan’a erteledi
‘Müsamereyi bırakın asıl sorumluları yargılayın’
Duruşması öncesi adliye önünde toplanan “Hrant’ın Arkadaşları” basın açıklaması yaptı.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın karşısındaki alanda toplanan yaklaşık 100 kişilik grup ellerinde “Hrant için adalet için”, “Müsamereyi bırakın asıl sorumluları yargılayın” pankartları açarak, “Biz bitti demeden bu dava bitmez”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” diye slogan attı.
İmre Azem’in kamerasından Dink’i anma töreni
‘Bütün kademeleriyle bu cinayette pay sahibi devlet’
Hrant’ın Arkadaşları adına basın açıklamasını okuyan yazar Karin Karakaşlı şunları söyledi: “Yedi yıl kah suskunlukla, kah devlet içindeki kanaatların birbirini işaret etmesiyle geçti. Gayet iyi biliyoruz ki bu aslında malum devlet geleneğinin bir devamıdır. Ortada ortaklaşa işlenen bir suç olduğunu bilmenin, ama onunla yüzleşmeyip kurbanları labirentlerde dolandırma geleneğinin. O suçu bir araç kullanmanın… Bütün eski inkar edilen suçlardan güç almanın. Gerçek bir yüzleşmede varılacak yer, her şeyin üzerine bina edildiği devletin ta kendisidir. Derin ya da paralel değil, en sığ, en bariz haliyle devlet. Bütün kademeleriyle bu cinayette pay sahibi devlet.”