Bir iyi haber umudu Batı cephesinden, AB Konseyi’nin toplanacağı Brüksel’den bekleniyordu. Suriyeli mültecilerin geçtiğimiz yaz AB kapılarına dayanması sonucu Türkiye yeniden hatırlanmıştı.
Türkiye’nin öne sürdüğü koşullar arasında (eskiden olduğu gibi) AB Konsey toplantılarına ‘aday üye’ sıfatıyla katılmak da vardı.
Başbakan Davutoğlu’nun dünkü Brüksel seyahati birkaç gün öncesine dek 17 Aralık Konsey toplantısına davet olarak umuluyordu.
Son gün öyle olmayıp aslında dönem başkanı Avusturya’nın sekiz ülkeden oluşan (göçmenler konusunda) ‘fikirdaş‘ ülkeler toplantısına katılacağı anlaşıldı.
Avusturya o toplantıyı konsey binasında değil, kendi temsilciliğinde yaptı. Daha AB liderleri konsey toplantısına geçmeden önce Davutoğlu’nun AB temasları bitmişti; zaten o da Mevlana’yı anmak için Şeb-i Aruz’a yetişmek istiyordu, Konya’ya yola çıktı.
Diyoruz ya, Batı cephesinden de beklenen iyi haber gelmedi dün.