Her geçen gün daha çok konuşuluyor CHP yönetimi için mutlak butlan kararı çıkacağı. Ve bir önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden ‘parti’nin başına geçeceği. Eğer bu gerçekleşirse Kılıçdaroğlu’nun ve birlikte hareket ettiklerinin yanıt vermesi gereken pek çok soru olacaktır.
‘Türk’ü de Kürt’ü de Batı’yı da Doğu’yu da zengini de fakiri de aynı noktada buluşturan ‘hukuksuzluk ortamında’, adaletin siyasetçe şekillendiğinin çokça konuşulur olduğu bir zeminde, iktidar hukukuyla partiye geri dönmeyi nasıl içinize sindireceksiniz?’
CHP’nin belediye başkanlarından parti yöneticilerine, bürokratlarına hatta ailelerine her gün yeni bir soruşturma-gözaltı-tutuklama yapılırken, onlarca isim aylardır tutuklu iken çok fazla yorum yapmadınız. Çoğu sizin döneminizde göreve gelmiş bu isimlerle ilgili siyasi ya da vicdani bir sorumluluk hissetmiyor musunuz? Geri dönerseniz bu isimlerim mücadele zeminine hasar verilmeyecek mi?
Mutlak butlan kararıyla CHP’nin mevcut yönetimi görevden uzaklaştırılırsa, iktidar eliyle ana muhalefeti, buradan çıkacak adayı dolaylı da olsa belirleme tarifi öne çıkacaktır. Bu durumun siyasetten ekonomiye memlekete zararı büyük olur.
Kılıçdaroğlu ve ekibinin CHP’ye dönüşü; ‘tarihi birikime değil’, ‘yeni dönemin kodlarına’ dönüş olarak yorumlanabilecektir. Bu ekibin bulacağı binalar, tabela olabilir. Ama CHP ruhu bugün demokrasi-hukuk mücadelesi veren mevcut kadro neredeyse orada olacaktır.