• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Mülk sahibi ile devlet anlaşamıyor: Asırlık Ermeni kilisesi kaderine terk edildi

19/11/2018 13:21

Elazığ’da asırlık Ermeni kilisesi yıkılmak üzere. Kilisenin ayakta kalması için restorasyon gerekli. Restorasyonun maliyeti ise yaklaşık 10 milyon 600 bin lira. Ancak bunu ne mülk sahibi ne de devlet karşılayabiliyor.

Fotoğraflar: DHA


DHA’dan Erkan Bay’ın haberine göre 1904-1907 yıllarında 500 metrekareye inşa edilen kilise, bugün bir harabeyi andırıyor.

Kilisenin kalan duvarları çatlamış. İbadethanenin zemini ise siyah çöp poşetleriyle dolu.

Kilise, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 1973’te koruma listesine alınmış.

Ana kapısının üzerinde Ermenice ‘E’ harfi bulunan kilise, müdürlüğün internet sitesindeki 265 tescilli kültür mirası arasında ise Süryani kilisesi olarak geçiyor.

Arazi sahibi kamulaştırmaya razı

Kilisenin arazi sahibi avukat Süleyman Türker, restorasyon yaptırmaya imkanının olmadığını söyledi.

Devletin çalışma yapmak istemesi durumunda kendilerinin yardımcı olabileceklerini aktaran avukat, geçen yıllarda kiliseyi otele çevirmek için izin aldıklarını ancak bunun daha sonra cazip gelmediğini kaydetti.

Türker şöyle devam etti: “Kilisenin onarımı için 2 milyon dolar lazım. Çünkü tek tek taşları onarıyorsun. İnşa edildiğinde kullanılan tuğla için özel karışım yapman gerekiyor. Devletimiz isterse kamulaştırabilir. Biz her konuda yardımcı olmaya hazırız. Tarihi kilise ziyarete açılabilir. Konferans salonu olarak kullanılabilir. Sergi salonu da yapılabilir.”

Devlet de topu mülk sahibine attı

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirbağ, kişilere ait eserlerde yüzde 60 oranında katkı sağlayabileceklerini, bu eserlerde devletin herhangi bir hüküm sahibi olmadığını dile getirdi.

Demirbağ da kendi önerisini şöyle özetledi: “Bizim o kiliseyle ilgili bir yetkimiz söz konusu değildir. Bu konuyla ilgili birkaç defa girişimimiz oldu. Bu tür özel mülkler şahsın müracaatıyla, ‘Restorasyonunu yapmak ve ziyarete açmak istiyorum’ derse ancak biz bu şekilde çalışma yapabiliriz. Böyle bir müracaat olursa, bizler de bu projeyi bakanlığımıza gönderiyoruz. Bu sayede yüzde 60 civarında bir destek veriyoruz. Kilisenin ziyarete açılması çok önemli. Tarihi dokusunu koruyarak çalışmaların yapılması gerekiyor. Farklı şeyler de düşünülebilir. Mesela müzeye dönüştürülebilir ama önemli olan ziyarete açılmasıdır. Turist açısından çok önemli. Elazığ’ın turizmi için mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Bizler destek vermeye hazırız.”

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Türkiye, ABD, Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul'da olacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la ABD, Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul’da olacak.

Trump duyurdu: BAE, ABD'ye 1,4 trilyon dolar yatırım yapacak

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ABD’ye 10 yılda 1,4 trilyon dolarlık yatırım yapacağını söyledi.

Belçika'daki okulu Esila'nın sınıfını geçmesi için çalışma yapıyor

İstanbul’da gözaltına alınıp yaklaşık bir ay tutuklu kalan Gent Kraliyet Sanat Akademisi (KASK) fotoğrafçılık öğrencisi Esila Ayık’ın sınıfını geçmesi için okulu çalışma yapıyor.

YouTube, videoların en çok izlenen anlarında reklam gösterecek

YouTube, yapay zeka desteğiyle videoların en çok etkileşim alan anlarından hemen sonra reklam gösterecek.

Rus heyeti başkanı: Hedefimiz uzun vadeli barış

İstanbul’daki müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinski, Ukrayna’yla uzun vadeli barışı sağlamayı hedeflediklerini belirterek “Heyetimiz olası çözüm yollarını bulma niyetinde” dedi.

Abdullah Cömert davası: Sanık polisin cezası yarı yarıya azaltıldı
18 ayda 22 bin çocuk hamile olarak kayda geçti

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 753 gündür hapiste

YAZARLAR

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Ege Cansen: Devlet, halktan zorla para toplama tekeline sahip kamusal örgüttür

Nevşin Mengü: Suriye'ye Norveç'ten siyasetçi ithal edilemeyeceğine göre gerçekçi olmak lazım

Alaattin Aktaş: Türkiye neredeyse hâlâ iktisat teorilerini test etmekle meşgul

Mehmet Y. Yılmaz: Şiddeti, polisin temel taktiği hâline getirirseniz, kimse polise saygı duymaz

Hediye Levent: Suriye'nin de İsrail ile ilişkileri normalleştirme sürecine dahil olması beklenebilir

Bülent Timurlenk: Galatasaray karşısında kendisinden iki sıklet daha aşağıda bir takım vardı

Akif Beki: PKK'nın silah bırakma kararı bile tek başına ekonomi şahlandırmaya yetmeliydi

Feride Kara: Takımlarımızın Süper Lig'de birbirlerini kırıp Avrupa'ya çıkınca yokları oynaması ülke futbolu açısından düşündürücü

Orhan Bursalı: AKP'nin Kürt oylarına ihtiyacı var

Sefer Levent: Markalarla AVM'lerin kavgası yeni değil

Zeynep Altıok Akatlı: '6 yaşında çocukla evlenmek caizdir' diyen sapkın pedofiliyi koruyorlar

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×