Arkeolog, sümerolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti.
Sümeroloji alanında dünyaca tanınan bilimsel çalışmalara imza atan Muazzez İlmiye Çığ, Mersin’de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında hayatını kaybetti.
Bilim insanı Çığ’ın vefatı, yazarı olduğu Kaynak Yayınları X hesabından duyuruldu:
“Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ’ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağolsun.”
Muazzez İlmiye Çığ kimdir?
Muazzez İlmiye, Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasından birkaç hafta önce, 20 Haziran 1914’te Bursa’da doğdu. 1919’da İzmir’in Yunan Ordusu tarafından işgal edilmesiyle öğretmen babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum’a taşındı. 1926’da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi’ne girdi ve 1931’de, 17 yaşına geldiğinde ilkokul öğretmeni yetiştiren bu okuldan mezun oldu.
Yaklaşık beş yıl boyunca, Eskişehir’de öğretmenlik yaptı. 1936’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’ne kaydoldu. Hocaları arasında, İkinci Dünya Savaşı’nı Türkiye’de profesör olarak geçiren, Hitler dönemi Alman-Yahudi mültecileri Hans Gustav Güterbock ve Benno Landsberger gibi dönemin en önemli Hitit kültürü ve tarihi uzmanları vardı.
1940’ta diplomasını aldıktan sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni oluşturan üç kurumdan biri olan Antik Şark Eserleri Müzesi’nde, arşivde tercüme edilmeden ve tasnif edilmeden saklanan binlerce çivi yazılı tablet alanında uzman olarak çalışmaya başladı.
1957’de Münih’teki Oryantalistler Kongresi’ne katıldı. 1960’ta Heidelberg Üniversitesinde altı aylık bir çalışma yaptı. 1965’te Roma’da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra’ya taşıdı. 1972’de emekliye ayrıldı.
Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, Samuel Noah Kramer’ın ‘History Begins at Sumer’ adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990’da ‘Tarih Sümer’de Başlar’ adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı
Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993’te çocuklara yönelik ‘Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk’ da dahil, Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.