Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ‘halkı kışkırtmak‘tan suçlu bulunarak 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Reuters
Davada Mursi’nin yanı sıra aralarında Muhammed el Baltaci ve Essam el Erian’ın da yer aldığı 11 Müslüman Kardeşler yöneticisi de 20’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Aralık 2012’de cumhurbaşkanlığı konutu çevresinde Mursi’nin protesto edildiği gösteriler sırasında eylemcilere ateş açılmış, ölenler ve yaralananlar olmuştu.
Cezayı temyize götürme hakkı bulunan Müslüman Kardeşler yöneticileri, şartlı tahliyedense yararlanamayacak.
Mursi’nin yargılandığı diğer davalarsa şöyle:
* 2011’de dönemin cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i deviren halk ayaklanları sırasında İslamcı mahkumların hapishanelerden kaçırılması için yabancı militanlarla işbirliği yapmak,
* Mısır’da Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları’yla birlikte saldırılar planlamak,
* Katar merkezli Al Jazeera televizyonu aracılığıyla Katar’a devlet sırlarını sızdırarak ülke güvenliğini tehlikeye atmak.
Ne olmuştu?
Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir Meydan’ında 25 Ocak 2011’de başlayan halk ayaklanması Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarını sonunu getirmiş; Mübarek’in ardından uzun yıllar Mısır’da yasaklı olan Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi cumhurbaşkanlığına seçilmişti.
Ancak, Muhammed Mursi’nin göreve geldikten kısa süre sonra, Kasım 2012’de, yetkilerini genişleten bir kararnameyi imzalayarak baş savcıyı görevinden almasının ardından binlerce insan bir kez daha Tahrir Meydanı’na çıkmıştı. Mursi yönetimi protestoları şiddetle bastırılmaya çalışmış, çıkan olaylarda çok sayıda eylemci hayatını kaybetmişti.
Altı ayı aşkın süren gösterilerin ardından Temmuz ayında Mursi yönetimi ve protestoculara, 72 saat süre verdiğini açıklayan Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es Sisi, 3 Temmuz 2013’de bir açıklama yaparak Mursi’nin görevinden alındığını açıkladı.