Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) mahkeme kararlarına rağmen inşa edilen ve kamuoyunda ‘Ak Saray‘ olarak bilinen yeni cumhurbaşkanlığı sarayı hakkında bugüne dek 34 dava açan Mimarlar Odası, ‘Ak Saray‘ın maliyetinin ‘ekonomi zarar görür’ gerekçesiyle gizlenmesini de yargıya taşıdı.
‘Kaçak sarayın bütün maliyetleri de yasadışı’
Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) yazılı başvuru yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yeni cumhurbaşkanlığı sarayının tartışma yaratan maliyetini sormuştu.
TOKİ’den odaya verilen yanıtta, “Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır’ hükmü gereğince, idaremiz tarafından bilgi verilmesi uygun görülmemiştir” denilmişti.
Maliyetin açıklanmama gerekçesi olarak öne sürülen ‘ekonomik çıkarlara zarar verir’ ifadesinin, ‘yasallık ve şeffaflık ilkelerinin yok sayılması’ anlamına geldiğini savunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu nedenle Atatürk Orman Çiftliği’nde yasadışı şekilde yapılan kaçak sarayın bütün maliyetleri de yasadışıdır” dedi.
Mahkeme yoluyla bilgi edinmek için dava açtık
‘Ak Saray‘ın maliyetine ilişkin bilgi ve belgelerin ‘ülkenin ekonomik çıkarları’ parantezine alınmasının bilgi edinme hakkının özüne aykırı olduğunu belirten Candan, mahkeme yoluyla bilgi edinmek için dava açtıklarını söyledi.
Açıklamasında 36’ncı davanın da müjdesini veren Candan şunları söyledi:
“Atatürk Orman Çiftliği’nde amacına aykırı olarak TBMM ‘ye sosyal tesis alanı için yer tahsis edilmeye çalışılan ASKİ kullanımında olan arazi için de davamız yolda. Hukuk kurallarını son noktasına kadar takip edeceğiz. Tarih bize AOÇ’de açtığımız davalardan kaynaklı yargılanan yöneticileri gösterecek, açtığımız her dava, o büyük davanın belgeleri olacaktır.”