Restoran değerlendirme sistemi Michelin Rehberi, 2025 Türkiye restoran seçkisini açıkladı.
Michelin, İstanbul, İzmir ve Muğla’nın yeme-içme kültürünün en iyilerinin yer aldığı seçkisini İstanbul’da Four Seasons Hotel Bosphorus’ta düzenlendiği törende duyurdu. Törene, İstanbul, İzmir ve Muğla 2025 seçkisinde yer alan tüm restoran şefleri davet edildi.
Michelin Yıldızı
Michelin Yıldızı olağanüstü yemekler sunan restoranlara veriliyor. Beş temel kriter dikkate alınıyor: Malzemelerin kalitesi, lezzetlerin uyumu, pişirme tekniklerine hakimiyet, şefin kişiliğinin yemek deneyimine yansıması ve müfettişlerin ziyaretleri arasındaki tutarlılık.
Geçen yıl bir Michelin Yıldızı alan bütün restoranlar bu yıl da yıldızlarını korudu.
Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belirli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. Bir yıldız alan restoranlar şunlar:
- Casa Lavanda – İstanbul – Şef Emre Şen
- Narımor – İzmir – Şef Atilla Heilbronn
İki Michelin Yıldızı ise restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor. Bu yıl, Turk Fatih Tutak iki Michelin Yıldızı’yla Michelin Rehberi’nde yer aldı.
Michelin Yeşil Yıldız
Daha sürdürülebilir bir gastronomi anlayışına sahip restoranları seçimlerinde vurgulamayı amaçlayan Michelin Rehberi, 2020’de yeni bir ödül açıklamıştı: Michelin Yeşil Yıldız.
Çevre dostu olmayı operasyonlarının merkezine koyan restoranlara verilen ödülün sahipleri şu restoranlar oldu:
- Asma Yaprağı – İzmir – Şef Ayşe Nur Mıhçı
- Telezzüz – İstanbul – Şef Bahtiyar Büyükduman
- Agora Pansiyon – Muğla – Şef Özgün Serçin
- Casa Lavanda – İstanbul – Şef Emre Şen
- Mezra Yalıkavak – Muğla – Şef Serhat Doğramacı
- The Barn – İstanbul – Şef Buğra Özdemir
Bib Gourmand derecelendirmesi
Michelin Rehberi kullanıcıları arasında özellikle popüler bir ayrım olan Bib Gourmand, makul fiyatlarla harika yemekler sunan restoranları öne çıkarıyor. İstanbul’da toplamda dokuz mekan, sundukları mükemmel fiyat-performans dengesi açısından ödüllendirildi.
Bib Gourmand derecesiyle Michelin Rehberi’ne giren restoranlar şu şekilde:
- Ali Ocakbaşı – İstanbul
- Arka Ristorante Pizzeria – Muğla
- Aslında Meyhane – İzmir
- Araf İstanbul
- Beynel – Muğla
- Asma Yaprağı – İzmir
- Nazende Cadde – İstanbul
- Agora Pansiyon – Muğla
- Tatbak – İstanbul
Böylece Türkiye’de Bib Gourmand derecelendirmesi alan restoran sayısı toplam 27 oldu.
Tavsiye edilen restoranlar
Tavsiye edilen restoranlar listesine bu yıl 22 restoran eklendi. Türkiye’de tavsiye edilen restoran sayısı toplamda 91 oldu.
İzmir
- Birinci kordon Balık Restoran – Şef Muhammet İnce
- Gurla Urla – Şef Miray Çanlı
- Hus Şarapçılık – Şef Efe Özbaş, Şef Nur Özcan, Şef Doğukan Buyruk
- Kasap Fuat Çeşme – Şef Serhat Yelmen
- Ortaya Alaçatı – Şef Burakhan Akçe
- Scappi – Şef Antonio Dimitri
İstanbul
- The Barn – Şef Buğra Özdemir
- Telezzüz – Şef Bahtiyar Büyükduman
- Apartıman Yeniköy – Şef Burçak Kazdal
- Çok Çok Pera – Şef Khun Nuch
- Herise İstanbul – Şef Bahadır Boğatır, Şef Asude Akınlı Boğatır
- Lokanta By Divan – Şef Volkan Arık
Muğla
- DIVIA By Maksut Aşkar – Şef Maksut Aşkar
- Barbarossa – Şef Dimitris Nikolis
- Karnas Vineyards – Șef Aslı Mutlu
- Kornél – Șef Zişan Altıncaba
- Lucca By The Sea – Şef Tuncay Uçar
- Oı Filoi – Șef Volkan Akdamar
- Oro By Alfredo Russo – Şef Andrea Rosso
- Mori – Șef Sinan Yumuk
- The Red Balloon Yalıkavak – Şef Ulaş Durmaz
- Mezra Yalıkavak – Şef Serhat Doğramacı
Genç Şef
Mezra Yalıkavak’tan şef Serhat Doğramacı 2025 Michelin Rehberi’nde ‘Genç Şef’ olarak seçildi.
Servis Ödülü
- Nicole Restoran – İstanbul
Sommelier Ödülü
Yılın sommelier’si Od Urla’dan Yunus Öztürk oldu.
Sommelier Ödülü, şarap servisiyle şarap ve yemek eşleşmesinin yanısıra şarap endüstrisinin tüm alanlarında uzmanlaşmış, kaliteli restoranlarda çalışan, eğitimli ve bilgili barmen ve şarap uzmanlarına veriliyor.