MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin anayasa değişikliği teklifinin Meclis’ten geçmemesi halinde sandığa gidilebileceğini açıklamasının ardından, teklif kabul edilse dahi AKP’nin ülkeyi kasım ayında seçime götüreceğini söyledi.

Fotoğraf: DHA
Teklife ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlanmıştı.
Şimdiye dek AKP’li vekillerin oylarını açıktan kullanmaları ve Genel Kurul’daki kavgalarla anılan görüşmelerde üçüncüsü hariç ilk beş madde kabul edilmişti.
Bahçeli, Anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçmemesi halinde parlamentonun yenilenmesi gerektiğini savunmuş, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da, yeni anayasa teklifinin Meclis’ten geçmemesi halinde Türkiye’nin seçime mecbur kalacağını söylemişti.
‘AKP’deki temizlik yeni bir seçim olmadan gerçekleşemez’
Gaziantep Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ ile beraber mecliste basın toplantısı düzenleyen Halaçoğlu, anayasa değişikliği teklifinin anayasaya aykırı olduğunu ve Türkiye’yi tek adam rejimine götüreceğini belirterek, Bahçeli’nin açıklamalarını eleştirdi.
Halaçoğlu, şöyle konuştu: “330 olsa da hatta halk oylamasında anayasa onaylansa da zaten erken seçim yapacak AKP. Bu referandumun sonuçlanması, ‘Evet’ veya ‘Hayır’ olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. ‘Evet’ dendiği takdirde zaten Türkiye tek kişilik bir yönetime tabi tutulacak. AK Parti içerisinde, onlara göre temizlenmesi icap eden kişiler bir şekilde yeni bir seçim yapılmadan temizlenemez. Onun için de muhtemeldir ki kasım ayında bir seçim bekliyor Türkiye’yi.”
‘Teklifteki değişiklikler erken seçim hazırlığı’
Teklifteki bazı değişikliklerin erken seçim hazırlığı olduğunu savunan Halaçoğlu, “Bu anayasa taslağının, geçici 18’inci maddesine baktığınızda şunu görürsünüz, sözde 2019’da yürürlüğe gireceği söylenen bu anayasa değişikliği aslında bu geçici madde ile altı ay içerisinde bununla bağlantılı olarak Meclis gerekli tüzük değişikliğini ve kanunları çıkarır denmektedir. Hangi sebeple 6 ayla sınırlandırmıştır. Hani 2019’dan sonra yürürlüğe girecek bir anlaşmaydı. Ayrıca ’30 gün içerisinde üst düzey yargı organları üyeleri belirlenir ve 40. gün göreve başlar’ deniyor. Hangi sebeple? Yani YSK da dahil olmak üzere hepsinin üyeleri yeniden belirlenecek ve erken seçim için tüm organlar hazır hale getirilecek” dedi.
Halaçoğlu, her hafta en az altı bakanın Türkiye’nin farklı yerlerinde seçim yatırımı yaptığını belirterek, “Evet’ de ‘Hayır’ da dense seçim olacak. Ancak ‘Hayır’ dendiği zaman muhtemeldir ki AKP yeni bir seçime girmekten çekinecek ve seçime giremeyecektir” diye konuştu.