Meta, Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada şüphelilerin sildikleri WhatsApp mesajlarının talep edildiği sorusu üzerine ‘bu verilerin hiçbir şartta kopyalanmadığını’ bildirdi.
Sekiz yaşındaki Narin, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta 15:00 sıralarında kaybolmuştu.
Arama çalışmalarının 19’uncu gününde Narin’in cansız bedeni giriş çıkışların kapatıldığı mahalleye 2 kilometre mesafedeki Eğertutmaz Deresi’nde üzeri taşla kapatılmış bir çuvalda bulunmuştu.
Soruşturmada muhtar Salim Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar tutuklu, Narin’in annesi, babası, iki abisi, dört amcası dahil 22 şüpheliyse halen gözaltında.
Şüphelilerin WhatsApp yazışmalarını sildiği, yargının yazışmaları Meta’dan talep ettiği iddia ediliyordu.
Meta’nın bilgi paylaşmayı reddettiği de bir diğer iddiaydı.
Şirket bu iddiayı yalanladı.
‘Gerçeği yansıtmıyor’
DW Türkçe’ye konuşan Meta İletişim Direktörü Joshua Breckman “İddialar gerçeği yansıtmıyor. WhatsApp bireylerin kişisel konuşmalarının bir kopyasını yedeklemiyor. Bu nedenle sahip olmadığımız bir şeyi sağlamayı reddetmemiz de olası değil” dedi.
‘Mesajlara erişmemiz mümkün değil’
Meta’nın Türkiye veya dünyanın başka bir yerindeki soruşturmalar kapsamında adli makamlarla WhatsApp mesajlarının içeriğini paylaşıp paylaşmadığı sorusunaysa “WhatsApp’ın çalışma biçiminden ötürü bizim dünyanın herhangi bir yerindeki mesajlara erişmemiz mümkün değil” yanıtını verdi.
WhatsApp yazışmaları uçtan uca şifreli. Yani iki kişi arasındaki mesajlaşmayı teorik olarak WhatsApp’ın (Meta) da görme şansı yok. Mesaj sunuculardan şifreli olarak geçip karşı cihaza ulaşınca okunabilir hale gelmiş oluyor. Ancak Meta’nın daha önceki skandallarından dolayı bu konudaki güvenirliği tartışmalı.
Breckman da ‘eğer yedeklenmemişse silinen mesajları geri getirmenin mümkün olmadığını’ anlattı.