İsrail devletinin Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınının faturasını Musevi yurttaşlara kesen Edirne Valisi Dursun Şahin, kentte 3 milyon 700 bin TL’ye restore edilen ve Musevi cemaatinin talebi üzerine düğünlerde de kullanılması planlanan sinagogun sadece müze olarak hizmet vereceğini açıkladı.
‘İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu’

Edirne Valisi Dursun Şahin Fotoğraflar: DHA
“O eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de burada onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu” diyen Şahin, tadilatı sona gelen sinagogun, ‘içerisinde hiçbir şey olmadan’, ‘sergileme vitrinleme’ yapılmadan sadece müze olarak tescil edileceğini, sinagogun yanındaki binanınsa ‘kültür ve sanat galerisi’ olarak kullanılmasını planladıklarını aktardı.
Sinagogun geçmişi
Geçmişi 1492 yılında Avrupa’daki baskılardan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Seferadlara kadar uzanan sinagogun bugünkü binası 1907’de inşa edildi. 1983 yılından bu yana kullanılmayan sinagogun mülkiyeti 1995’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti. Kullanılmasa da tarihi açıdan Museviler için büyük önem taşıyan sinagog, Edirne’de doğan Türk Sinagog Musikisi’nin (Maftirim) de kaynağını oluşturuyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 3 milyon 700 bin TL’ye onarılan sinagogun daha önce yanı sıra dini düğün törenlerinde de kullanılabileceği açıklanmıştı.