Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki kalekol protestosu sırasında 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın vurularak öldürülmesiyle ilgili davada ateş emri veren komutan ‘sanık’ yerine ‘tanık’ olarak ifade verirken, hakim sanığın tutuklanması ve tüm sorumlu rütbelilerin sanık olarak yargılanması taleplerini reddetti.
19 yaşındaki Yıldırım, Kayacık köyünde 28 Haziran 2013 günü yapılan eylemde vurulmuş, Yıldırım’ı öldüren kurşunu sıkmakla suçlanan 23 yaşındaki Adem Ç. için ‘haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme‘ suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Evrensel’den Hasan Akbaş’ın haberine göre, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmanın öncesinde polisler, arama yapıp telefonları toplamak istedi. Polise güvenmediklerini belirterek telefonlarını Diyarbakır Barosu avukatlarına teslim eden yurttaşlardan birinin, “Telefonla girmemizdeki sakınca nedir?” sorusuna polis, “Bana kalsa hiçbirinizi almam buradan dışarı atarım” yanıtını verdi.
Duruşmasının başında Mahkeme Başkanı Mehmet Selim Eren’in, Karakol Komutanı Mustafa Öztürk’ün tanık olarak dinlendiğini bildirmesi üzerine Yıldırım ailesi avukatlarından Mehmet Emin Aktar duruma itiraz etti.
Aktar, “Mustafa Öztürk Kayacık Karakolu komutanıdır. Soruşturma evresinde alınan beyanında ateş etme talimatının kendisi verdiğini, olay esnasında havaya üç el ateş ettiğini söylemiştir. Şu an şahıs hakkında Lice Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yürütülmektedir. Sanık olarak dinlenilmesi gereken kişi tanık olarak dinletilmiştir.” dedi.
‘Somut delil’ yok
O dönem Lice’de zorunlu askerlik görevini yapan tek sanık Adem Ç. ifadesinde şunları söyledi: “İfademde 6 nolu kulübede nöbet tuttuğumu söylememiştim. Ancak kayıtlara yanlış geçmiş. Ben nizamiyede ikinci katta nöbet tutuyordum. Medeni Yıldırım’ın öldüğü yer bellidir. Eğer o silah o tarafa dönüyorsa ben her türlü suçlamayı kabul ediyorum.”
Mahkeme heyeti duruşma kararında sanığın tutuklanma, yeniden keşif yapılması ve rütbeli askerlerin mahkemeye getirilerek ifade vermesi taleplerini reddetti. Hakim Eren, sanığın tutuklanma talebinin reddine gerekçe olarak, ‘somut bir delil bulunmaması’nı gösterdi.