• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kılıçdaroğlu, 'Meclis'in yetkileri elinden alındı' dedi : Mitingle olmaz, ev ev dolaşacağız

26/02/2017 16:06

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fiilen Meclis’in yetkilerinin elinden alındığını belirterek, referandumdaki oylamanın demokrasi veya ‘tek adam’lık arasında olacağını söyledi.

Fotoğraf: DHA


Partisinin eski vekilleri, parti meclisi üyeleri ve il başkanlarıyla genel merkezde bir araya gelen Kılıçdaroğlu, olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesiyle ‘bir darbe sürecine’ girildiğini savunarak, “12 Eylül darbesine bakın, aynı süreci şimdi yaşıyoruz. O dönemde darbe yapanlar apoletliydi, şimdi siviller aynı darbeyi yapıyor” dedi.

Referandumda oylamaya sunulan anayasa değişikliğinin, üzerine düşünülmüş bir değişiklik olmadığını belirten CHP lideri, demokratik sistemin askıya alınacağını, bunun da rejim değişikliği anlamına geldiğini ifade etti.

Siyasi partilerin genel başkanlarının aksine, cumhurbaşkanlarının Meclis’te ettiği yeminde tarafsızlık ilkesinin bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bir partinin genel başkanı Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12’sini tayin ederse orada yargı bağımsızlığından söz edilebilir mi? Bir siyasetçi eğer hakim tayin ediyorsa orada yargı bağımsızlığı olmaz” dedi.

‘Meclis’in yetkileri fiilen alındı’

Kılıçdaroğlu, kış lastiği ya da okulların açılıp-kapatılmasının kanun hükmünde kararnamelerle düzenlendiğini belirterek, “Şu anda zaten fiilen Meclis’in yetkileri elinden alınmış durumda. Sorun şu; Meclis Başkanı çıkıp şu açıklamayı yapmaya cesaret edemiyor; ‘Siz parlamentonun yetkilerini gasp edemezsiniz’ diyemiyor. Sorun burada. Herkes üstlendiği görevi yerine getirse sorun çözülecek” diye konuştu.

‘Kapı kapı dolaşılmalı’

Bunun parti değil memleket sorunu olduğuna dikkati çeken CHP lideri, “Bu çalışmanın böyle büyük mitingler düzenleyerek sonuca ulaşması mümkün değil. Bu çalışma doğrudan doğruya ev ev, kapı kapı, kahve kahve dolaşarak yapılması lazım. Bütün vatandaşlara anlatılması lazım” dedi.

Neden bir kişiye tüm bu yetkileri veriyoruz?

Düzenlemeyle devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili düzenlemeleri Meclis’in değil başkanın belirleyeceğini, bunun yetki devri anlamına geldiğini, Anayasa’da “Yetki devredilemez” maddesinin bulunduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Buraya gelmeden önce Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünü açtım. Sözlüğe baktım, ‘Diktatör nedir’ diye. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde aynen şu yazıyor: ‘Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış kimse, diktatördür.’ Devletin resmi kurumu, Başbakanlığa bağlı. Evet, doğru. Yetkileri dağıtmak, hakları güvence altına almak varken, neden bir kişiye bütün bu yetkileri veriyoruz? Bunun mevcut cumhurbaşkanıyla da ilgisi yok. Bir anayasa bu. Sürekli olacak bir düzenleme” diye konuştu.

‘Öğleden sonra devlet kadroları değişecek’

Referandumda demokrasi ya da ‘tek adam’ tercihlerinin oylanacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Daha büyük bir tehlikesi var. Bir kişiyi, başkanı kandırdınız mı devasa Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçiriyorsunuz. Sadece yayımlayacağı kararnameler… Hazırlıkların tamamını yapacak. Müsteşar, genel müdür, büyükelçi, vali kim olacak… Bütün bunların hepsini yapacak. Devletin bütün kadrolarını bir öğleden sonra tamamını değiştirecek ve devleti ele geçirecek.”

Kılıçdaroğlu, ‘başkanlığı’ Erbakan üzerinden anlattı: Parlamenter rejimden yana tavır aldı

Kılıçdaroğlu’na göre yeni sistemin anlamı: Bir kararnameyle bizi içeri atabilirler

Kılıçdaroğlu’na göre AKP ve MHP ‘aciz’ ve ‘panik halinde’: Anketler ‘Hayır’ı gösteriyor

Kılıçdaroğlu: Suriye, Irak, Libya’da da güçlü liderler vardı, şimdi ne haldeler

Kılıçdaroğlu’na göre ‘Evet’i savunamayan AKP’liler ‘Hayır’cılara ‘bel altı vuruyor’

Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Yıldırım’a sordu: Arzu edip alamadıkları karar var mı?

Kılıçdaroğlu’ndan yeni anayasa şartı: Referandum öncesi erken seçime ihtiyaç var

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Yarın İstanbul'da bazı yollar kapalı

İstanbul’da yarın (25 Mayıs) Galatasaray’ın şampiyonluk kutlaması nedeniyle bazı yollar kapalı.

Sorun çözüldü: X'e (Twitter) erişilebiliyor

Sosyal medya platformu X’e (eski adıyla Twitter) erişilebiliyor.

Erdoğan ve Ahmed Şara Dolmabahçe'de görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye lideri Ahmed Şara’yla Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde görüştü.

Gazeteci Furkan Karabay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi

Gazeteci Furkan Karabay’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

Efsanevi fotoğrafçı Sebastiao Salgado hayatını kaybetti

Dünyanın en büyük belgesel fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen Sebastião Salgado, 81 yaşında hayata veda etti.

Bakan Müezzinoğlu: Tayyip Erdoğan diktatör olacakmış, yahu arkadaş komik olma
AKM'nin onarım ihalesini alan firmanın sahibi: 10-15 milyon lira harcadık, bekliyoruz

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 762 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Berkant Gültekin: Bahçeli bir bakıma tüm sırrı ve gizemi bozdu

Gündüz Vassaf: Gün, Harvard'la dayanışmanın günü

Mithat Fabian Sözmen: İşçi sınıfının taraftarlığı anonimliğe, edilgenliğe ve seyirciliğe mahkum

Selin Nakıpoğlu: Diyanet iktidarın emrindeki politik bir aygıt

Cihan Tuğal: Uluslararası ilişkileri aile ilişkilerinin belirlediği bir döneme mi giriyoruz?

Recep Genel: O mis kokulu salatalıklar, domatesler, marullar bizi yavaş yavaş öldürüyor

Rahmi Turan: Erdoğan'a 'ömür boyu cumhurbaşkanlığı' sağlanmak için çalışmalar olduğu iddiaları var

Timur Soykan: Türkiye'de yaşamak vahşi bir dolandırıcı ormanında hayatta kalmaya benziyor

Onur Çanakçı: 'Faizle değil, üretimle büyüme' anlayışının uygulanması şart

Özgür Müftüoğlu: Lozan dahil kurucu belgeler tartışılabilmeli!

Umur Talu: Adalet adına feryadı olan da kendine bakacak

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×