Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankalardan döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu saat 10:00-16:00 arasında yapmalarını istedi.

Reuters ajansına bilgi veren üç bankacı, son birkaç gündür MB ya da BDDK’dan sözlü olarak bu talebin bankalara iletildiğini söyledi.
Piyasada hacmin düşük olduğu saatlerde, az miktarda bir döviz işlemi bile kurda büyük etki yaratabiliyor. MB ve BDDK’nın bankalardan talep ettiği uygulamayla da işlemler 10:00-16:00 arasına çekilerek, TL’deki oynaklığın azaltılması amaçlanıyor olabilir.
Bir bankacı şöyle konuştu: “Bir kurum sabah saat 7 gibi yüksek bir miktar döviz alım talebi girdiğinde bu işlemin piyasanın likit olmaması nedeniyle TL’yi olması gerekenden daha fazla değer kaybı yapabileceğini ve kamunun bunu istemediğini anlıyoruz. Aynı şey ilgili saatte döviz satıldığında da TL’yi olması gerekenden daha çok değer kazandırabilir. Bu adımı büyük kurumsal işlemleri sadece likit saatlerde yapılmasına yönelik bir yönlendirme olarak algılıyoruz.”
Artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu döviz finansman miktarı her geçen gün artarken piyasalar mevcut uygulamaları kamu kontrollü bir kur rejimi olarak görüyor.
Mevcut rejimde MB ocaktan beri döviz piyasasında alım ve satım yönünde daha aktif ve yön belirleyici konumda. Yabancı yatırımcının ilgisizliğinin de etkisiyle işlem hacimleri ve dolayısıyla likidite geçmiş yıllara göre de ciddi şekilde azaldı.
Dolar/TL’de 15 barajı yıkıldı
Dolar/TL likiditenin düşük olduğu bayram tatilinde en son Ukrayna’nın işgalinin ilk dönemlerinde görülen 14,90’a kadar çıkmış, dün de kamunun ‘arka kapıdan’ döviz satışlarıyla tutmaya çalıştığı 15 barajı yıkılmıştı.
Dolar/TL saat 14:39 itibariyle 15,24 seviyesinde.
MB ve BDDK’nın habere ilişkin yorum talebini karşılamadığı bildirildi.