Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, Gezi eylemleri sırasında iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle iki araştırma görevlisi okuldan atıldı.
KESK’in çağrısına uyarak 4-5 Haziran 2013’te iki günlük iş bırakma eylemine katılan Eğitim-Sen üyesi araştırma görevlileri hakkında başlatılan soruşturmada sekiz asistana da iki yıl kıdem durdurma cezası verilmişti.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, Gezi eylemleri sırasında iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle ‘iki yıl kıdem durdurma’ cezasına çarptırılan sekiz araştırma görevlisine destek eyleminde Dekan Yusuf Devran istifaya çağrıldı.
Dün alınan karara göre, Dr. Figen Algül ve Araştırma Görevlisi Can Özbaşaran Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden atıldı.
Yasal grev hakkını kullanan akademisyenlere ‘cumhuriyeti yıkma’ suçlaması
İki araştırma görevlisinin okuldan atılma gerekçeleri dilekçede şöyle ifade edildi:
“Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik eylem yapmak; ideolojik, siyasi, yıkıcı, bölücü amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak; boykot işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak ya da bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek, yardımda bulunmak.”
Şimdi Gözler YÖK’e çevrildi. Araştırma görevlileri bir hafta içinde YÖK’e itiraz edebilecek. Son kararı YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya verecek.
‘İzah edilir yanı yok’
Görevine son verilen isimlerden Figen Algül konuyu BirGün’e değerlendirdi. Algül üniversite yönetiminin kararının anti demokratik olarak yorumlarken grevin en temel haklardan birisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere uymadığını belirten Algül “ILO, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi sözleşmelerde grev hakkı yasal güvenceye alınmıştır. Türkiye’de bu sözleşmeleri imzalamıştır. Şimdi bu sözleşmeler ortadayken bizim işimize son verilmesinin izah edilir bir tarafı bulunmuyor” diye konuştu.
Dekan Yusuf Devran istifaya çağrılmıştı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, ‘iki yıl kıdem durdurma’ cezasına çarptırılan sekiz araştırma görevlisine destek için 17 Şubat’ta yapılan eylemde Dekan Yusuf Devran istifaya çağrılmıştı.
İstifaya çağrılan Dekan Devran daha önce de bazı ‘icraat’larıyla gündeme gelmişti. Bunlardan bazıları şöyle:
-Ekşi Sözlük’te hakkında yaptığı eleştiriler nedeniyle öğrenci Mikail Boz’a altı ay uzaklaştırma cezası verdi.
-Eğitim Sen işyeri temsilcisi öğretim görevlisi Uraz Aydın’ın özel bir mail grubunda yazdığı yazının ‘haberleşmenin gizliliği’ ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma açtı.
-Yeni Akit yazarı Erol Dede, Ülkücü Avukatlar Grubu başkanı Ömer Osman Sur, AKP’li hukukçu Osman Can, Star’dan Nuh Yılmaz, Devran döneminde Marmara İletişim’de ders vermeye başladı.
-Yüksek lisans ve doktora sınavlarında görevli jüri üyelerine iki ayrı liste veren Devran, ‘siyasi görüşü’ nedeniyle kazanmasını istemediği öğrencileri listede işaretleyerek ‘fişledi’.
– Doç. Dr. Gözde Yılmaz, Dekan Prof. Dr. Yusuf Devran’ın hazırladığı yüksek lisans ve doktora listesini jüri üyesi olarak imzalamadığı için tehdit edilip açık hedef gösterildiği iddiasıyla savcılığa başvurdu.
– Gazeteci İsmail Saymaz’ın, Yeditepe’den eski patronu Bedrettin Dalan’ın Ergenekon’da yargılanması sürecindeki katkısının, Devran’ın bu yükselişinde etkili olabileceğini söylemesi üzerine dekan Twitter üzerinden Saymaz’ı hedef gösterdi ve ona dava açacağını söyledi