LGS iddialarını haberleştiren gazeteciye soruşturma

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) ilişkin şaibe iddialarını aktardığı haberler nedeniyle Cumhuriyet’in haber müdürü Can Uğur hakkında soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf: AA

Gazeteci X’ten şu paylaşımı yaptı: “LGS’deki skandalları ortaya çıkardığım haberlerimin ardından hakkımda soruşturma başlatıldığını öğrendim. Kısa süre içerisinde gidip ifade vereceğim. 1 milyona yakın çocuğumuzun haklarını savunduğum için en ufak bir pişmanlık duymuyorum.”

Uğur soruşturmaya dair başka bir bilgi vermedi.

Ne olmuştu?

15 Haziran’da ülke genelindeki LGS sınavı sonuçları 11 Temmuz’da açıklandı. Sınavda 719 aday 500 tam puan aldı.

Sosyal medyada LGS sınavının sözel alanına ait soru kitapçıklarının sınavdan önce WhatsApp gruplarından dağıtıldığı iddia edildi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iddiaları yalanladı.

Öte yandan soru kitapçıklarının da sınav bitmeden açıklandığı öne sürüldü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise kitapçığın ‘sözel kısımdaki sınav başlayıp tamamlandıktan yaklaşık bir saat sonra, 11:57’de paylaşıldığını’ belirtti.

Bakan bu durum için “Bizim istediğimiz saatten daha erken yayınlandı ama sınavın güvenliğini riske edecek hiçbir durum söz konusu değil” dedi.

Bu arada bir iddia da Bursa’da da imam hatip ortaokulunda 36 öğrencinin tam puan aldığıydı. Bursa il milli eğitim müdürü, bu iddiaları yalanladı.

Bakan Tekin TRT Haber yayınınında, paylaşılan kitapçıklarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı“Çocuklarımız ve velilerimiz rahat olsun. Bu konular müfettişlerimizle hassasiyetle incelendi. Gerekli hukuki işlem başlatıldı. 29 kişiyle ilgili soruşturma başlatıldı, o okuldaki kişiler.”

17 Temmuz’da CHP’li vekil Ali Mahir Başarır, MEB Bilgi İşlem genel müdürünün değişmesiyle ilgili şöyle konuştu:

Şimdi bugün de 1 milyon öğrencinin girdiği sınav sorularının çalındığı bir gerçek. Bakan inkar ediyor, 29 kişi hakkında soruşturma açılmış, bilişim sorumlusu görevden alınmış.

Ne yazıktır ki ilk kez size söylüyorum, o bilişim sorumlusunun 2022’de çocuğu da tüm soruları tam yapmış. Ve İmam-Hatip üzerinden algı yaptığımız söyleniyor, hiç alakası yok ama eğer ki bir İmam-Hatip lisesinde 39 tane 1’inci çıkıyorsa, bu kitapçıklar araştırılmıyorsa bunlar şaibedir.

Yetkililerden henüz Başarır’ın iddiasıyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bugün iddiaları ‘imam hatip düşmanlığı’na yordu.

LGS tartışması: Erdoğan’a göre iftira, nedeni de imam hatip düşmanlığı

Milli eğitim bakanı ‘Gerizekalıya anlatır gibi anlatıyoruz’ demişti: Kaba üslupla söyledim

İmamoğlu: Sizin döneminizde hiç sınav sorusu çalınmamış gibi konuşuyorsunuz

CHP’den LGS sınav sorularının çalındığı iddiasıyla suç duyurusu

CHP’li Başarır: MEB bilişim sorumlusunun çocuğu 2022’de tüm soruları doğru yapmış

MEB’de bilgi işlem genel müdürü değişti

İYİ Partili Çömez, LGS’de tam puan alan 719 öğrencinin açıklanmasını istedi

İl milli eğitim müdürü yalanladı: 36 imam hatip öğrencisinin tam puan aldığı iddiası asılsız

LGS’de 719 aday tam puan aldı