LeMan hedefte: Kim ne dedi?

‘Muhammed peygamber karikatürü’ gerekçesiyle taşlı sopalı saldırıya uğrayan mizah dergisi LeMan sosyal medyanın birinci gündem maddesi.

‘Charlie Hebdo’ katliamı hatırlatılarak hedef gösterilen derginin Beyoğlu’ndaki binasının yanısıra Bakırköy’deki bir mekanına saldırıldı.

Derginin dört çalışanı ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Peki LeMan’ın hedefe alınmasına dair kim ne dedi?

Fotoğraf: AA

Derginin 26 Haziran tarihli sayısındaki karikatürde Muhammed ve Musa adlı iki dini figür Ortadoğu’da bombalanan bir şehrin üzerinde ‘Selamün Aleyküm’ ve ‘Aleyhem Salom’ diye selamlaşıyor.

Karikatür bugün sosyal medyada dolaşıma sokulduktan sonra gündem oldu. Kimileri söz konusu figürlerin Muhammed ve Musa peygamber olduğunu savunup İslamda Muhammed tasviri günah olduğu için Leman’ı hedef aldı.

İstanbul başsavcılığı ‘dini değerleri alenen aşağılama’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Çizer, derginin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, müessese müdürü, grafikerlerin bulunduğu altı kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Dört kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gözaltı görüntülerini bir bir X hesabından paylaştı.

Dergi şu açıklamayı yaptı: “Burada karikatürün çizeri İsrail tarafından öldürülen bir Müslüman’ı konu ederek mazlum Müslüman halkın haklılığını çizmek istemiş olup dini değerleri aşağılama amacı asla bulunmamaktadır.”

Gün boyu sosyal medyada hedef gösterilen derginin İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki binası akşam saatlerinde taşlı sopalı bir grubun saldırısına uğradı. Dergi ve çalışanları sosyal medyada hedef gösterildi. Dergi için toplatma kararı çıkarıldı ve sosyal medya hesaplarına erişimin engellenmesi için çalışma başlatıldı. Sonrasında LeMan’ın Bakırköy’deki mekanına da saldırıldı.

LeMan’ın Beyoğlu’ndaki binası önünde toplanan grup “Kemalist köpekler hesap verecek”“Yaşasın Şeriat” diye slogan atıp tekbir getirdi. Grup yatsı namazını da İstiklal Caddesi’nde kıldı.

İstanbul Valisi Davut Gül ‘sağduyu’ ve ‘vakar’ istedi.

Perihan Koca: Bu ülkede linç birileri isterse olur, birileri tezgahlarsa gerçekleşir

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, ”Peygamber çizimi içermediği çok bariz bir karikatür gerekçe gösterilerek ülkenin göbeğinde #LemanDergisi üzerinden bir provokasyon sahneye koyuluyor” diye yazdı.

”Linççi güruh elini kolunu sallaya sallaya şeriat sloganları atarak ortalığı yıkıp kan dökmeye niyetlenmiştir” diye uyaran Koca’nın X’teki paylaşımı şöyle:

”Özel harp tertibiyle gerçekleştirilen bu provokasyona İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı da destek olmuştur. Bakanlıkların görevi video paylaşıp sosyal medyada yargılama yapmak, hedef göstermek değildir. Bir gün önce #Taksim gösteri ve yürüyüş yeri değildir diyenler, bu lincin önünü açmak için buna göz yummuştur. Halka karşı büyük suçlar işleniyor.”

TİP: Madımak’ın yıldönümü yaklaşırken yeni katliamlara izin vermeyeceğiz

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ”İktidar destekli yobaz bir gürühun Leman dergisi binasına ve İstiklal caddesindeki yurttaşlarımıza dönük fiziki saldırısı hiçbir koşulda kabul edilemez” diye açıklama yaptı.

TİP’in X’teki paylaşımı şöyle:

”Kolluk kuvvetleri çevredeki insanların güvenliğini sağlamalı, saldırıda bulunanlara dönük işlem yapılmalıdır. Ayrıca iktidar sözcüleri ve kamu yöneticileri saldırıları meşrulaştıran ve toplumsal barışı bozabilecek nitelikteki açıklamalarına derhal son vermelidir.

Yetkililere, yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlamaları yönündeki temel görev ve sorumluluklarını hatırlatıyor, Madımak Katliamı’nın yıl dönümü olan 2 Temmuz yaklaşırken “Ya onlar ölecekler, ya biz öleceğiz” diyerek yeni katliamlara zemin hazırlayanlara izin vermeyeceğimizi ilan ediyoruz.”

Aile bakanı: Millet peygamberine dil uzatılmasını asla sineye çekmez

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, LeMan için ‘sözde dergi’ deyip ekledi: “Rezilliği ‘sanat’ diye pazarlamak cesaret sanılıyor.”

Bakının açıklaması şöyle:

“Leman isimli sözde derginin başrolünde olduğu rezaletin adı ne ‘mizah’ olabilir ne de ‘ifade özgürlüğü’. Alemlere rahmet olarak gönderilen yüce önderimiz Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ve Hz. Musa’yı tasvir cüreti sınırları aşmış, milletin canından aziz bildiği kutsalına saldırıya varmıştır. Milyarlarca insanın kutsalına saldırmak ‘marifet’, rezilliği ‘sanat’ diye pazarlamak cesaret sanılıyor.

Bu alçak provokasyonu yapanların iyi bilmesi gerekiyor ki; bu aziz millet ifade özgürlüğü kisvesi altında Peygamberine dil uzatılmasını asla sineye çekmez. Bu çürümüş zihniyetin temsilcileri yaptıkları terbiyesizliğin ve hadsizliğin hesabını hem vicdan hem de hukuk önünde verecektir!”

EMEP milletvekili: ‘Şeriat isteriz’ terörü, kime cesaret verildiğinin kanıtı

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan. Fotoğraf: X

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Yerlikaya ve Göktaş’ın paylaşımlarına dikkat çekerek, “İstiklal Caddesi’nde ‘Şeriat isteriz’ diye estirilen terör, yapılan bu açıklamaların kime cesaret verdiğinin açık kanıtı” dedi.

İnsan Hakları Derneği, bakanı kınadı

İnsan Hakları Derneği (İHD) X’ten paylaşımında içişleri bakanının gözaltı görüntülerini paylaşması kınandı.

Açıklamada şunlar söylendi:

* Türkiye Cumhuriyeti’nin iç hukuku, taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve BM Mandela Kuralları bu tür görüntülerin yayınlanmasını yasaklamaktadır. Bu nedenle tüm kamuoyunu, özellikle ifade özgürlüğü konusunda, birbirlerinin değerlerine saygı göstermeye ve hassasiyetle yaklaşmaya davet ediyoruz.

Gergerlioğlu: Asıl problem linç girişimi

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu.

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Yerlikaya’yı eleştirdi:

“Leman dergisinin karikatüründe sembolik bir anlatım var, bir hakaret veya küfür yok. Protesto hakkı herkes için olabilir ama asıl problem linç girişimi!

Ali Yerlikaya ve diğer Bakanlar Hakim kesilmiş, hüküm veriyor, kötü muameleyle gözaltını övüyor!”

Barış Atay: EspressoLab boykot ediliyor diye önüne polis barikatı kurulmuştu

Eski TİP Hatay Milletvekili Barış Atay.

Eski TİP Hatay Milletvekili Barış Atay’sa X’teki paylaşımında Bakırköy’deki saldırıyla ilgili bir videoyu alıntılayarak şunları yazdı:

“EspressoLab boykot ediliyor diye kafenin önüne polis barikatı kurulmuştu. Boykot ediliyor diye… Leman Dergisi binası basılıyor, Leman Kültür şubelerine saldırı çağrıları yapılıyor, fiilen saldırılıyor, iç işleri bakanı karikatüristi yakaladık diye işkenceyle gözaltı videosu paylaşıyor.”

Sol Parti: Leman Dergisi’nin yanındayız

Sol Parti’nin X’ten açıklaması şöyle:

“Gerici güçler tarafından “yakalım” ve “ölüm” çağrıları eşliğinde gerçekleştirilen saldırılara karşı Leman Dergisi’nin yanındayız. Memleketimizi gerici karanlığa asla teslim etmeyeceğiz.”

DEVA Partisi genel başkan yardımcısı: Çirkin kaleminizi milyonların peygamberinin üzerinden çekin

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, X’teki paylaşımında LeMan dergisini topa tuttu:

”Ben sizin inançsızlığınıza saygı duyuyorum siz de benim inancıma ve sembollerine saygı duymak zorundasınız. O çirkin kaleminizi milyonların “anam babam sana feda olsun Ya Resulallah” dediği önderin/peygamberin üzerinden çekin.”

CHP’li Köksal, LeMan karikatürünü kınadı

EMEP milletvekili: ‘Şeriat isteriz’ terörü, kime cesaret verildiğinin kanıtı

İçişleri bakanı bir bir görüntü paylaşıyor: Dört LeMan çalışanı gözaltında

Bakırköy’deki Leman mekanına da saldırı

Leman hedefte: İstanbul valisi ‘sağduyu’ ve ‘vakar’ istedi

LeMan çizeri gözaltında: Yerlikaya görüntü paylaştı

LeMan: Peygamber efendimizin tasviri yoktur

LeMan hedefte: ‘Buna cüret edenler hukuk önünde hesap verecek’

LeMan hedefte: ‘Charlie Hebdo’ hatırlatıldı

LeMan binasına taşlı sopalı saldırı

‘Muhammed peygamber karikatürü’ gerekçesiyle Leman hakkında soruşturma: Dört gözaltı kararı