Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın kritik faiz toplantısı öncesinde, ‘faizlerin düşük olması konusundaki hassasiyetinin sürdüğünü’ söyledi.
Çetinkaya’ya dokundurdu
Merkez Bankası’nın bugüne kadar enflasyon tahminini tutturduğunu görmediğini de belirten Erdoğan, bu sözleriyle 2018 sonu için enflasyon tahminini dört kez düzeltmesine rağmen (son tahmin yüzde 13.4) halen rakamı tutturmaktan uzak Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’ya da alenen eleştiri yöneltmiş oldu.

Fotoğraf: DHA
Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun saat 14.00’te kurları ve enflasyonu kontrol etmek amacıyla faiz artırımı yapılıp yapılmayacağını tartışacağı toplantı öncesi Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) genel kurulunda konuşan Erdoğan konuyla ilgili mesajlar verdi.
‘Demokrasi eksiğimiz yok’
Getirilen eleştirilerin aksine Türkiye’nin demokrasi konusunda herhangi bir eksiği olmadığını savunan Erdoğan, ekonomiye yönelik gizli ve açık ‘saldırıların‘ da serbest piyasa ekonomisiyle ilgilisinin bulunmadığını söyledi.
Zor dönemlerin zor kararlar vermeyi gerektiğini, ekonomide zor kararları almaktan asla vazgeçmediğini belirten Erdoğan “Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik yeni adımlarımız olacak. Dün akşam imzaladım. Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. İhracat ve ithalat gibi dışarı ile ilgili olmayan kimsenin yolu dövizle kesişmemeli” diye konuştu.
Faiz konusundaki hassasiyetinin (faizin düşürülmesi) değişmediğini belirten Erdoğan şunları söyledi: “Merkez Bankası faiz konusunda bağımsız ama özel bankalar neye göre hareket ediyor? Yüzde 50’lere varan faiz uygulamaları var. Şimdi ben esnaf kardeşlerimize soruyorum, reel sektördeki yatırımcı yatırımını neye göre yapacak ve ya yeni bir yatırıma başlayabilir mi? Zaten özel sektör bankalarının bir çoğu kolay kolay kredi musluklarını açmıyor. Zaten yüzde 50’lere varan faiz oranları var. İçinizde böyle yüzde 50 kazanan var mı? Bu ancak esrar eroin tüccarlarında olur. Normalde olmaz. Bu gerçek ortada…”
Erdoğan şöyle devam etti: “TÜSİAD diyor ki faiz çok yüksek ben de diyorum ki bu yüksek faizi düşürelim. O zaman faiz denen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayacağız. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim. Bankalar kredi faizlerini yükselterek yangının üzerine körükle giderlerse bundan herkes zararlı çıkar. Şimdi ben buradan herkese sesleniyorum. Döviz bahanesiyle sattıkları ürünlere zam yapanlar iflah olmayacaktır. Bunlar Ahi’likle alakası yok. Hukuk sistemini çalıştıracağız.”