Elektrikli araç için batarya üreten Güney Koreli şirket SK On, Türkiye’de Koç Holding ve Ford ile elektrikli araç ortaklığı kurma konusunda henüz karar almadığını açıkladı. Koç ise üç grup arasında varılan anlaşmanın yürürlükte olduğunu bildirdi.

Koç Holding, Ford ve SK On, 2025’te üretime geçecek ve yılda 30-45 gigawatt (GWh) hacimde batarya üretecek fabrika kurulmasını hedefliyordu. Koç Holding, martta iki şirketle birlikte elektrikli araçlarda kullanılmak üzere Ankara yakınlarında batarya üretim tesisi kurmak için ön anlaşma yapmıştı.
Güney Kore’nin Dong-A Ilbo gazetesinde isimsiz bir kaynağa dayandırılan haberde, ekonomik koşullar nedeniyle SK On şirketinin anlaşmadan vazgeçtiği belirtildi.
SK On tarafından yayımlanan yazılı açıklamadaysa, “Mart 2022’deki bağlayıcı olmayan anlaşmadan bu yana Türkiye’de ortaklık fikrini değerlendiriyoruz ama henüz değerlendirme tamamlanmadı. Müzakerelere son verilip verilmemesi konusundaki son karar henüz alınmadı” dendi.
‘Ford’un yaklaşımı değişmedi’
Koç Holding’in konuya ilişkin KAP’a gönderdiği açıklamaysa şöyle:
“14.03.2022 tarihli açıklama ile otomotiv sektöründe gelişen fırsatların incelenmesine yönelik süregelen çalışmalarımız kapsamında, Ford Motor Company (Ford) ve SK On Co. Ltd. (SKO) ortaklığı ile Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya üretimi yatırımına Koç Topluluğu’nun katılması konusunda işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla tarafların ön niyetlerini içeren bağlayıcı olmayan bir Niyet Mektubu (MoU) imzalandığı kamuya açıklanmıştı.
Basın-yayın organlarında, söz konusu işbirliğinden vazgeçildiği yönünde bazı haberler çıkmış, Topluluk şirketlerimize konuyla ilgili olarak çok sayıda soru ve yorum ulaşmıştır.
Koç, Ford ve SKO arasında imzalanan münhasır olmayan MoU yürürlükte olup, Ford’un Türkiye’de Koç ile birlikte batarya yatırımı yapılmasına yönelik yaklaşımında herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Bu kapsamda batarya yatırımının gerçekleştirilmesine yönelik tüm alternatifler değerlendirilmektedir.
Konuya ilişkin hukuki sonuç doğuran bir karar alınması halinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliği’ne göre gerekli açıklamalar yapılacaktır.”