Batman’da 16 yaşındaki kardeşini işkenceyle öldürüp ‘eziyet çektirereki kasten öldürmek’ten ceza alan ağabeye iyi hal indirimi uygulandı. Bakanlık ve baro indirime itiraz etti.

İhbar üzerine 31 Temmuz 2016’da Huzur mahallesindek bir eve giden sağlık ekipleri, 16 yaşındaki Amine Demirtaş’ın öldürüldüğünü belirledi.
Kızın vücudunda mor, sarı ve yeşil renklerde çok sayıda darp iziyle kesik, kemik kırıkları olduğu saptandı, elektrik verilerek öldürüldüğü de raporlandı.
Polisin evdeki incelemesinde de elektrik akımı vermeye yarayan üçlü priz, kablo parçaları, metal parçası, pense, cımbız, pet şişe, kova, ıslak bez ve 90 santimlik tahta sopa bulundu.
Otopside, Demirtaş’ın sırt ve kalçasında yaygın şekilde sopa darbelerine bağlı bir haftalık yaralar, kabuk tutmuş yara izleri, kol kemiklerinde kırık, göğüste yara sıyrıkları, sol diz ve bacağında kemiğe kadar uzanan kesikler, alın bölgesinde yaralanma ve yırtık tespit edildi.
Kardeşi işkenceyi anlattı
Olayla ilgili başlatılan soruşturmada Demirtaş’ın kız kardeşi C., ağabeyleri Kasım Demirtaş’ın kardeşini başka erkeklerle görüştüğünü öne sürüp, telefon ve şifresini istediği, ablasının vermemesi üzerine de tahta sopayla onu dövdüğünü söyledi.
Ayrıca Demirtaş’ın bir ucunu sivrilttiği prize takılı kabloyu ablasının dizine değdirdiğini söyledi.
C. Demirtaş, 51 yaşındaki babası Mehmet Masum’un oğlu Kasım’a “Başına vurma”, 53 yaşındaki annesi Adalet Demirtaş’ınsa “Fazla dövme” dediğini söyledi.
İfadenin ardından baba, anne ve ağabey tutuklandı.
Ömür boyu istemi
İddianamede, anna ve baba hakkında ‘icrai davranışa eşdeğer ihmali davranışla eziyet çektirerek alt soyu kasten öldürmek’ten 20 yıldan 25 yıla kadar, ağabey Kasım Demirtaş hakkında ise ‘eziyet çektirerek kardeşi öldürmek’ten ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istendi.
Tutuklu anne-baba dört aydan sonra tahliye edildi, ağabey ise tutuklu yargılanmaya başladı.
‘Dövsem de sonuç alamayacağımı anladım’
Ağabey Kasım Demirtaş iddianameye yansıyan ifadesinde kardeşinin telefonla erkeklerle görüştüğünü duyduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Telefonu istedim. Sürekli inkar etmesi nedeniyle sinirlendim. Vücudunun farklı yerlerine ve başına birçok kez tekme, tokat, tahta sopa ve plastikle vurdum. Ne kadar kendisini dövsem sonuç alamayacağımı anladım. En son korkutmak için bir ucunu prize taktığım kablonun ucunu beş-altı kez diz altlarına ve bacaklarına değdirdim. Korksun diye önce ıslattım, sonra bir kablo parçasıyla elektrik vermek istedim. Kablonun bir ucunu yerdeki prize, diğer ucunu ayaklarına tuttum. Beş-altı kez kısa süreli elektrik verip, çekiyordum. Bayılma numarası yaptığını düşündüm.”
‘Facebook’tan mesaj geliyormuş’
Kasım Demirtaş, Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada da şunları anlattı: “Kardeşimi canavarca hisle öldürmedim. Facebook hesabıma kardeşimle ilgili mesaj geliyordu. Kardeşime telefon kullanıp kullanmadığını sordum. Sürekli evden kaçıyordu, psikolojisi bozuktu. Mesajlarda kardeşimin başkalarıyla ilişkiye girdiğini söylüyorlardı. Kardeş katili değilim. Mesajlar psikolojimi bozdu. Amine’ye telefon kullandığını bildiğimi söyledim. Kendisine karışamayacağımı söyledi. Amine kapalı olmasına rağmen bana gönderilen mesajlarda açık saçık fotoğraf vardı. Fotoğrafın ona ait olduğunu gördüm. Fotoğraf ve mesajları Amine’ye gösterdim. Yalan söyleyince tokat attım. Hakaret edince sopayla kalça ve baldırına birkaç dakika vurdum. Kapıyı kilitlemiştim. Sonra yatakların arasından telefonu çıkardı ancak şifresini vermedi. İki tokat atınca şifreyi açtı. Mesaj kutularını şifrelemişti. Şifreleri isteyince hakaret etti. Kapıdan kaçmaya çalışırken kaydı ve yere düştü. Düştükten sonra sesi kesildi. Ayılması için su döktüm. Ayılmayınca prize kablo taktım. Kablonun uçlarını çakmakla yakarak, bakır kısmını ortaya çıkardım. Yanımdaki sopaya bağladım. Ayılması için parmak uçlarına birkaç kez dokundurdum. Kaynakçı olduğum için zarar vermeyeceğini düşündüm. Annem ve eşim Amine’nin elbiselerini değiştirdiler.”
‘Sekiz kez evden kaçtı’
Anne Adalet Demirtaş ise öldürülen kızının saçkıran hastalığına yakalandığını ve psikolojisinin bozulduğunu ileri sürerek, “Kızım sekiz kez evden kaçtı. Oğlum dövmüş. Benim bundan haberim yoktu. Kızımın başka erkeklerle görüştüğünü bilmiyorum. Olay günü eve geldiğimde Amine yerde yatıyordu. Kıyafeti ıslaktı, ısınması için üstünü değiştirdik. Kıyafetini çıkardığımda kollarında morluk vardı. 16 yaşına kadar o çocuktan hayır görmedim” dedi.
Savcılık ifadesinde oğlu Kasım Demirtaş’ın Amine’yi dövdüğünü gördüğünü ve sırtına ve kafasına vurmaması için uyardığını söyleyen baba Mehmet Mahsum Demirtaş ise mahkeme ifadesinde oğluna, kızını dövmesini ya da öldürmesini söylemediğini öne sürdü.
Pişmanmış!
Mahkeme, Kasım Demirtaş’a ‘eziyet çektirerek kardeşi karşı kasten öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis verdi.
Sanığın yargılama sürecindeki davranışları ve gösterdiği pişmanlığı indirim nedeni sayan mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak cezayı ömür boyu hapis cezasına indirdi.
Anne-baba ise kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle beraat etti.
‘Haksız tahrik’ yok
Gerekçeli kararda, kardeş C. Demirtaş’ın savcılık ifadesinin aksine yargılama aşamasında ağabeyini korumaya çalıştığı ifade edildi.
Kararda, Kasım Demirtaş’ın kardeşini ‘yavaş yavaş ve acı çektirererek’ öldürdüğü anlatılarak sanığın kaynakçı olduğu, bu mesleği yapan birinin kişiye elektrik verince öleceğini düşünmemesinin ‘hayatın olağan akışına aykırı’ olduğu vurgulandı.
Kararda, bir insanın başka insana elektrik vermesinin izah edilemez bir durum olduğu belirtilerek “Kaynakçı olan sanığın maktule elektrik vermeden önce su dökmesi, elektrik verildiğinin anlaşılmaması içindir. Sanığın 112 ekipleri gelmeden önce maktulun ıslak elbiselerini değiştirterek olayı normal bir bayılma gibi göstermeye çalıştığı anlaşılmıştır” dendi.
Mahkeme, sanığın ifadesinde, Facebook’tan gelen mesajlardan etkilendiğini söyleyerek cinayeti haksız tahrik altında işlediğini söylediğini bildirirken ‘haksız tahrik’ oluşturan herhangi bir söz veya davranış bulunmadığını kaydetti.
Mahkeme, anne-babanın beraatine ise ‘böyle bir kararın aile arasında alınmamasını’ gerekçe gösterdi.
Anne ve babanın ölüm olayından sonraki davranışlarının ölüm sonucundan haberdar olmadıklarını gösterdiği belirtilen kararda şöyle dendi: “Bu nedenle maktülün ölmesiyle kendilerinin eylemleri arasında uygun illiyet bağının, kastının ya da taksir düzeyinde değerlendirilebilecek kusurunun ve yine diğer sanık Kasım’la beraber fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek ölümüne sebep olduğuna dair mahkumiyetine yeterli, her türlü şüpheden uzak, inandırıcı ve kesin delilin elde edilemediğinden sanıkların beraatlarına karar vermek gerekmiştir.”
Karara itirazlar
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Batman İl Müdürlüğü avukatları, indirim yasaya aykırı olduğunu belirterek karara itiraz etti.
Bakanlık avukatları istinaf mahkemesine gönderilen dilekçede, öldürülen Amine Demirtaş’ın annesi Adalet ve babası Mehmet Masum Demirtaş hakkında verilen beraat kararlarının da bozulmasını istedi.
Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu da karara karşı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusu yaptı.