Suriye’nin geleceğinin masaya yatırılacağı Cenevre görüşmeleri katılımcı krizine rağmen bugün Suriye hükümetiyle yapılacak toplantıyla başlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın makamından yapılan açıklamada, “Sayın de Mistura bugün Suriye Arap Cumhuriyeti’nin BM Daimi Temsilcisi Sayın Beşar Caferi başkanlığındaki bir heyetle buluşarak görüşmelere başlayacak” denildi.
Açıklamada aynı zamanda, “De Mistura görüşmenin diğer katılımcılarıyla ve daha sonra sivil toplum temsilcileriyle de buluşmaya devam edecek. Sayın de Mistura’nın 25 Ocak’taki basın toplantısında bahsedildiği gibi bunlar yakınlaşma görüşmeleri olacak, yani taraflar kendisiyle ayrı ayrı görüşecek” ifadesi kullanıldı.
Katılımcı krizi sürüyor
Suudi Arabistan destekli ‘muhaliflerin‘ oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi ise dün yaptığı açıklamada görüşmelere katılmayacağını duyurdu. Ancak nihai kararın bugün vereceği de belirtildi.
Yüksek Müzakere Konseyi, Cenevre görüşmelerinde birlik hükümeti değil geçiş hükümeti kurulmasından yana olduklarını duyurmuştu. Ancak görüşmelerin ateşkes sağlanmasına yoğunlaşması bekleniyor. Bu durum ‘muhalifler‘ tarafından reddediliyor.
Riyad grubunun içerisinde ‘İslam Ordusu‘ grubunun sözcüsü Muhammed Alluş gibi isimlerin olması, Şam ve Rusya cephesinde tepkiyle karşılanmıştı.
Rusya, İslamcı gruplara karşı direniyor
Rusya’nın ‘terör örgütü‘ olarak kabul ettiği ancak Türkiye tarafından ‘ılımlı muhalif‘ olarak nitelenen radikal İslamcı Ahrar’uş Şam ve Ceyş’ül İslam’dan birer kişi de Cenevre’deki toplantıda olacak.
İsimleri açıklanmayan iki kişinin toplantıya örgütlerini temsilen katılmayacağı belirtilse de Rus Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Müslim: Ne oyun dönüyor bilmiyoruz
Suriyeli Kürtlerin en güçlü örgütü Demokratik Birlik Partisi ise (PYD) Türkiye’nin de ‘boykot tehdidiyle‘ Cenevre’den dışlanmıştı.
Amerika’nın Sesi Radyosuna konuşan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, toplantıya PYD’nin çağrılmaması ile ilgili perdenin arkasında ne döndüğünü tam olarak bilmediklerini söyleyerek, “Çağrılmamamızda Türkiye’nin rolü negatiftir. Ama bize göre karar verenler başkalarıdır. Türkiye değildir. Amerika, Rusya, de Mistura ve BM’dir. Ama nasıl bir karar almışlar biz de bilmiyoruz” dedi.
Müslim, dahil edilmedikleri toplantıya karşı olumsuz bir eylem ve hareket içinde olmayacaklarını belirterek, “Biz kendi programımıza göre hareket edeceğiz. Biz savunmamızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu
Toplantılara PYD davet edilmese de PYD’nin en büyük bileşeni olduğu Suriye Demokratik Meclisi’nin diğer üyeleri Cenevre’de olacak.