Katalanlar İspanyol hükümetinin baskınları sonrası sokaklara döküldü

 

Katalanlar, bağımsızlık referandumu öncesi üst düzey siyasetçilerinin gözaltına alınmasına tepki olarak sokaklara çıktı.

Fotoğraflar: Reuters

Katalonya’daki özerk yönetim 1 Ekim’de referanduma gitmeye hazırlanıyor. İspanya, daha önce mahkeme kararıyla engellemeye çalıştığı referandum için farklı bir adım atmış, aralarında bir bakanın da bulunduğu bazı Katalan siyasetçileri gözaltına almıştı.

Aylar önce düzenlenen gayriresmî referandumda yüzde 80’i bağımsızlığa ‘Evet’ diyen Katalanlar gözaltı dalgası sonrası sokaklara döküldü.

Gösteriler özerk yönetimin ekonomi ve maliye bakanlıklarının önünde yoğunlaştı. Bir bakanlık binasına ‘Katalonya Cumhuriyeti’ne hoşgeldiniz’ yazılı pankart asıldı.

Operasyon yapılan binaların önünde ‘Sokaklar her zaman bizim olacak’, ‘İşgal güçleri dışarı’ ve ‘Bir adım bile geriye gitmeyeceğiz’ sesleri yükseldi.

Katalonya’nın başkenti Barcelona’da sarı-kırmızı Katalan bayrakları taşıyan halk ‘Evet’ ve ‘Oy kullanacağız’ yazılı dövizleri açtı.

İspanya’nın başkenti Madrid’de de İspanyol milliyetçileri Sol Meydanı’nda toplandı. Burada Katalanlarla sözlü sataşmaya giren milliyetçiler polislerce engellendi. Arada koridor oluşturuldu.

İspanyol milliyetçiler

Katalonya’ya ülkenin bir diğer özerk yönetimi Bask’tan da destek geldi, bölgede gösteri düzenlendi.

Bağımsızlık referandumu öncesi baskın: Üst düzey Katalan siyasetçiler gözaltında

Katalanlar bağımsızlık için sokakta: Manifestoyu Guardiola okudu

El Pais’e göre Katalonya ‘hazır’: Referanduma izin verilmezse, bağımsızlığını ilan edecek

Katalonya seçimlerinde zafer bağımsızlık yanlılarının

 Katalanlar bağımsızlık yolunda ilk adımı atmak için sandık başına gitti

İspanya’dan Katalonya’ya Barcelona tehdidi: Barça, La liga’dan çıkarılabilir

Yüzbinlerce Katalan bağımsızlık için sokakta