• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kahvaltıda 'serpme' yerine 'seçme' dönemi

31/10/2022 12:45

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, ülke genelinde yıllık serpme kahvaltı nedeniyle 100 milyar liralık israfı engellemek için seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldıklarını bildirdi.

Fotoğraf: Pexels

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından yapılan bir araştırmada serpme kahvaltıların yıllık 100 milyar liralık israfa neden olduğu belirtilirken, serpme kahvaltılarda zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ve ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiği açıklanmıştı.


AA’nın aktardığına göre TÜRES Genel Başkanı Bingöl, söz konusu israfı önlemek için ‘serpme kahvaltı’ yerine ‘seçmeli kahvaltı’ hareketi başlattıklarını belirtti.

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Bingöl, Türkiye’de 300 bin restoran ve lokanta bulunduğunu ve bunların 100 bininin açık büfe kahvaltı verdiğini tahmin ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşletmeler, kişi sayısından az kahvaltı verilmesini kabul etmiyordu. Özellikle kadınlar ve çocukların o kahvaltıyı bitirme şansı yoktu. Dolayısıyla o masadaki yiyeceklerin yüzde 50’si çöpe gidiyordu. Mesela siz şeker hastasısınız. Size verilen 3-4, belki de 10 çeşit reçel çöp oluyordu. Diyelim ki yumurta alerjiniz var. Yumurtayı da yiyemiyordunuz ve o da maalesef çöpe atılıyordu. 100 bin restoranda 2’şer yumurta çöpe gitse 200 bin yumurta eder.”

‘İsraf sıfıra indi’

Bingöl, serpme kahvaltıda ürünlerin yüzde 50’sinin israf olduğunu, seçmeli uygulamaya geçtikten sonra bu rakamın neredeyse sıfıra indiğini söyledi.

Seçme kahvaltı olarak başlattıkları uygulamada müşterinin sadece seçtiği ürünü sipariş ettiğini ve onun ücretini ödediğini anlatan Bingöl şöyle devam etti: “Neyi yemek istiyorsanız onu istiyor, onu yiyorsunuz ve onun parasını ödüyorsunuz. Sofradaki hiçbir şey çöpe gitmiyor. Tüketiciye müthiş kazanç sağlıyor. Önceden çocuk için dahi kişi başı ücret alınırken, şimdi belki de sadece patates kızartması rakamı ödeniyor. Tüketiciye de yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Dünyada ciddi bir kıtlık ve gıda sorunu yaşanıyor. Böyle bir şeyde sadece restoran kendi para kazansın diye insanların yemediği şeyden para kazanmak ve israf etmek doğru değil. Bu vicdani bir mesele.”

Bingöl, seçme kahvaltı uygulamasına dönüş için başta üyeleri olmak üzere Türkiye’de genelindeki tüm restoran ve lokantalara da çağrı yaptı.

Kategori:Ekonomi, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Fenerbahçe Beko EuroLeague finalinde

Fenerbahçe Beko, Avrupa basketbolunun zirvesi EuroLeague’de finale çıktı.

Ahmet Özer'in tutukluluğuna devam kararı

Tutuklanıp yerine kayyım atanan CHP Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutukluluğunun devamına karar verildi.

Nesli tükenen kuşların ve unutulmuş çalgıların sesi 'Miras' albümünde bir araya geldi

Kuş Kolektifi’nin, Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı desteğiyle hazırladığı ‘Miras’ albümü, Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nde yayınlandı.

Rusya ve Ukrayna 390 esiri takas etti

Rusya’yla Ukrayna arasında İstanbul’da varılan mutabakat çerçevesinde 390 esir takas edildi. 

Britanya'da elektronik sigara satan dükkan sayısı yüzde 1200 arttı

Britanya’da elektronik sigara satan dükkanların sayısı son 10 yılda yüzde 1200 arttı. Aynı dönemde süpermarket, banka ve eczane gibi temel hizmet sağlayıcıların sayısıysa azaldı.

'Kur korumalı' için cebimizden çıkanlar yetmedi, Nebati yeni adımlara hazırlanıyor
Savcılığın CHP mesaisi: Başarır'ın ardından Özkoç hakkında da fezleke

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 761 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Korkut Boratav: ABD emperyalizminin yeni yüzyılda saldırganlaşması, dolar hegemonyasını zayıflattı

Zafer Arapkirli: İlhan Şeşen'in dediği gibi iktidar açısından 'Benim Aklım Başımda Değil'e çok kolay bağlayacaksınız siz de…

Zeynep Aktaş: Enflasyonun üzerinde getiri sağlayanlar yatırımcıların dikkatini çekiyor

Erdal Sağlam: Var olan güvensizlik büyüyor

Burcu Aydın: Bu, temmuzda asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında bir artış öngörülmediği anlamına geliyor

Kansu Yıldırım: CHP'li ve DEM Parti'li yerel yönetimlerin üzerinde tam denetim sağlamak hedefleniyor

Sefer Levent: 30 çalışandan biri artık motokurye

İbrahim Kahveci: O da ne? Köprü hala müteahhitte….

Deniz Zeyrek: Akılları fikirleri cinsellik

Esfender Korkmaz: Sorunların nedenlerinden biri de IMF ile gelen dalgalı kur politikası

Çiğdem Toker: Şimşek programının bir uluslararası toplantılarda görünen yüzü var, bir de kayda girmeyen yüzü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×