Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinde bulunan böceklere dair yazdığı raporda kendisinden istenen tahrifatı yapmadığı için işten atıldığını öne süren eski TÜBİTAK başkan yardımcısı Hasan Palaz’ın, hükümet yanlısı medyanın iddiasının aksine, yurtdışına kaçmadığı ortaya çıktı.
Palaz yazılı bir açıklmayla hakkında hiçbir savcılık daveti, arama kararı olmamasına rağmen böcek soruşturması dahil bildiklerinin tamamını anlatmak için Japonya’daki iş görüşmesini yarıda bırakıp ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndüğünü duyurdu.
Palaz “Hodri meydan. Her türlü adli karar ve soruşturmaya açığım. İsteyen gözaltına alsın, isteyen ifadeye çağırsın. Her türlü karara karşı alnım ak gözüm de pektir” dedi.
Telefonum kapalı diye ‘Kaçtı’ dediler
Palaz, telefonunun kapalı olmasının kaçma delili gibi sunulduğunu belirterek, “Ülkemde hakkımda oluşturulan bu haberler ve ortam beni incittiği ve onuruma dokunduğu için ailecek aldığımız kararla Türkiye’ye geri dönüp, kaçmadığımı ve yargının benden beklediği bilgiler varsa, onları paylaşmaya hazır olduğumu göstermek istedim” ifadelerini kullandı.
İş bulmama izin vermediler
TÜBİTAK’tan atıldıktan sonra iş bulmasına dahi izin verilmediğini söyleyen Hasan Palaz, “Daha önce defalarca teklif aldığım özel sektör şirketlerinden ‘konjonktür’ gerekçe gösterilerek ve özür dileyerek ret cevabı aldım. Benimle çalışmak istediğini ifade eden birkaç firma ise daha sonra çeşitli baskılara maruz kalarak bu kararlarından vazgeçtiler” dedi.
Kendi kurmak istediği iş için ise yasal izinlerle ilgili türlü zorluklar çıkartıldığını söyleyen Palaz, işsiz geçirdiği yaklaşık dört ayın ardından kötü günler için biriktirdiği kaynakların da tükenme aşamasına geldiğini söyledi.
‘Raporda tahrifat yapmam istendi’ demişti
Palaz şubat ayında görevden alındığında başkan yardımcısı ve Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) başkanı olarak görev yapıyordu.
Palaz, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ofisinde bulunan böceklere dair yazdığım raporda tahrifat yapmam istendi” demiş, bu talebi yerine getirmediği için görevden alındığını savunmuştu.