Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın dün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşmesi sırasında ikilinin ortasındaki sehpaya kısa süreli de olsa ayağını koyması iki ülkede tepki çekti.

Johnson, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) süreciyle ilgili görüşme yaptığı Macron’la karşı karşıya oturunca sağ ayağını sehpanın üstüne koyup çekti. Johnson’ın, Fransa’nın başkenti Paris’te, ‘yüzlerin güldüğü’ salondaki bu hareketi kameralar karşısında olunca siyasetin, medyanın ve sosyal medyanın gündemine oturdu.
“Bay Johnson, ev sahibi Macron’un bir şakası üzerine ayağını kaldırmış gibi görünüyor. Macron, sehpanın ayak uzatılacak tabure olarak da kullanılabileceğini söylüyor olmalı” ifadeleri kullanan BBC’deki habere göre bir Britanyalı Twitter kullanıcısı şu mesajı paylaştı: “Bunu yabancı bir lider Buckingham Sarayı’nda (kraliçenin yaşadığı saray) yapsaydı Britanya’nın bulvar gazetelerinin neler yazacağını düşünün.”
Bir başka Britanyalı sosyal medya kullancısı ise Johnson’ın ülkenin saygın okullarından Eton’dan mezun olduğunu anımsatarak, “Eton’da iyi terbiye veremiyorlar; kesin” yazdı. Kullanıcı; ‘hödük’ hashtag’ini kullandı.
Fransa cephesinde ise biri, “Kraliçenin bu konuda ne düşündüğünü çok merak ediyorum”, bir diğeri, “Britanya stili, Bo-Jo stili” yazdı.
‘Utanç verici’
Britanya’nın eski başbakanı Tony Blair’in basın danışmanlığını yapan Alastair Campbell, basına yaptığı açıklamada, “Gülüyorlar ama ben gülünecek bir şey görmüyorum” diyerek Johnson’ın hareketinin utanç verici olduğunu söyledi.
Sky News muhabiri Tom Rayner ise “Bu kadar abartılacak bir şey yok. Esprili bir konuşmanın parçası o hareket bence” diyerek Johnson’a ‘yüklenenlere’ katılmadığını ifade etti.
Le Parisien: Fransızlara hakaret etmedi
Fransız basını da Johnson’ın hareketine olumsuz yaklaşmadı. Le Parisien gazetesi, ‘Hayır. Boris Johnson Emmanuel Macron’un önünde ayağını sehpaya koyarak Fransızlara hakaret etmedi’ başlığını kullandı.
Haftalık dergi L’Obs’un haber portalı ve FranceInfo adlı radyo kanalında Johnson’ın ayağını sehpaya koymasının esprili bir diyaloğun parçası olduğuna dair haberler yayınlandı.