Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerde en büyük açmaz olarak görülen İrlanda sınırı meselesinin yeniden görüşülmesinin ‘bir seçenek olmadığını’ söyledi. Macron ayrıca, Britanya Başbakanı Boris Johnson’a, Brexit anlaşmasını en baştan yazmak için yeterli vakit olmadığını söyledi.
Britanya parlamentosu, daha önce Britanya’nın parçası olan Kuzey İrlanda ve Avrupa Birliği üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınırın olmamasını öngören ‘backstop’ maddesi nedeniyle eski başbakan Therasa May’in Brexit anlaşmalarını üç kez reddetmişti.
Britanya Başbakanı Boris Johnson, dün Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ise görüştükten sonra bugün Paris’e geçerek Macron ile görüştü. Macron, ‘tartışmaların esiri olmamaları gerektiğini’ söyleyerek, “Onların bu iç demokratik krizle başa çıkmasına yardım etmeliyiz, ancak ihraç etmemeliyiz” dedi.
Macron, ‘backstop’ maddesinin sadece teknik bir mekanizma değil; İrlanda’nın istikrarının garantisi olduğunu vurgulayarak, AB ile Britanya arasındaki taslak anlaşmada AB tarafından herhangi bir geri dönüşün olmayacağını söyledi.
Elysee Sarayı’nda Johnson’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Macron, “Çok açık olmak istiyorum. Bir ay içerisinde eskisinden farklı bir anlaşma sağlayamayız” dedi.
‘Artık Brexit hallolmalı’
Macron’un açıklamaları sonrası konuşan Johnson, mevcut müzakere şartlarında Britanya’nın sınır güvenliğini sağlamasının mümkün olmayacağını söyleyerek, “Artık Brexit’i halletmeliyiz. Pragmatik olarak, iki tarafın da çıkarlarını koruyarak, 31 Ekim’i beklemeden halletmeliyiz” dedi.
Dün Merkel ile görüşen Johnson, Merkel’in “Önümüzdeki 30 gün içerisinde de bir çözüm bulabiliriz, neden olmasın” sözlerine, “Sizi doğru anladıysam, bize 30 gün tanıyorsunuz. Bundan memnuniyet duyarım” cevabını verdi.
‘Backstop’ nedir?
‘Backstop’, Brexit sonrası AB ile Britanya arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Britanya’nın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlayan bir acil durum mekanizması.
Boris Johnson’un başını çektiği birçok Muhafazakar Partili, ‘backstop’ maddesi nedeniyle Britanya’nın gümrüklerdeki kontrolünü kaybedeceğini ve bu olmasındansa anlaşmadan AB’den çıkılmasını savunuyor.
En büyük korku, gümrüklerin kontrol edilememesi ihtimali sonrası, Kuzey İrlanda’nın fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti’nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016’daki referandumda Brexit’e karşı çıkan İskoçya’da 2014’ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Bu da Birleşik Krallık’ın parçalanmasına yol açabilir.
Juncker, Johnson’ın ‘yeni Brexit anlaşması’ talebini reddetti
Yeni Britanya başbakanından ‘AB ile daha iyi bir anlaşma’ sözü
Britanya’nın Brexit Anlaşması üçüncü kez reddedildi