İzmir'de işçiler iş bıraktı: Karabağlar belediyesi önüne grev ilanı asıldı

 

İzmir’in Karabağlar ilçesinin belediye şirketi Karbel A.Ş.’de çalışan 915 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle DİSK’e bağlı Genel-İş sendikası grev kararı aldı.

Sendika yöneticileri ve işçiler yoğun kar yağışı altında Karabağlar belediyesi kapısına grev ilanını astı.

Fotoğraflar: DHA

Konak belediyesi şirketi Merbel A.Ş.’den sonra Karabağlar belediyesinin Karbel A.Ş.’sinde de grev için geri sayım başladı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin normal süresinde Karbel yönetimi ile Genel İş Sendikası 5 No’lu Şube arasında anlaşma sağlanamadı. Arabulucu döneminden de sonuç çıkmayınca sendika grev kararı aldı.

6 Ocak’ta asılması planlanan grev ilanı, İzmir adliyesinde geçen hafta düzenlenen saldırı nedeniyle bugüne ertelenmişti.

Karabağlar belediyesi önünde yoğun kar yağışı altında toplanan işçiler ‘İş ekmek yoksa barış da yok’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’, ‘Grev hakkımız toplu sözleşme silahımız’ diye slogan attı.

‘Maaşımız kriz karşısında pul oluyor’

Genel İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, en düşük ücretin 2 bin 100 lira olduğu şirkette, işverenin yüzde 7 oranında zam teklif ettiğini söyledi. Kara, sendika olarak ücret artışını konuşmadan önce bugüne kadar verilmeyen devlet ikramiyesi ve ilave tediye verilmesi talebinde bulunduklarını, bu kabul edilirse diğer ücret kalemlerini konuşabileceklerini söyledi.

Şube başkan, grev kararının gerekçesini şöyle anlattı: “Maaşlarımız başta gelir vergisi olmak üzere bankalar, eğitim, sağlık ve kriz karşısında pul olmaktadır. Karabağlar Belediyesi’nde aynı işi yapan işçiler arasında kadrolu, memur, şirket ayrımı gözetilmeksizin eşit işe eşit ücret talep etmekteyiz. Uzlaşma sağlanamayan 22 madde, üyelerimizin daha önceki toplu sözleşmelerde kazandığı ekonomik ve sosyal haklardan oluşmaktadır. Bu haklara ilave olarak sözleşme taslağına, mahkeme kararı ile haklılığımız kesinleşmiş olan devlet ikramiyesi ve ilave tediye hakkını istemekteyiz. Üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan, grev hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.”

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise ekmek ve aş için toplu sözleşme mücadelesini yürüteceklerini, ayrıca başkanlıkla gelecek tek adam yönetimine karşı çıkacaklarını söyledi.