İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ‘diktatör’ diye niteledi. İtalya’nın Ankara büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Atanmış İtalya başbakanının, seçimle göreve gelmiş cumhurbaşkanımız hakkındaki hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, iade ediyoruz” dedi.
Nerden çıktı?
Draghi’nin ‘diktatör’ çıkışı, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Erdoğan’la baş baş görüşme öncesi ayakta kalmasını değerlendirdiği sırada geldi.
Von der Leyen dün eşit statüde olduğu AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte Erdoğan’ı ziyaret etmişti.
Üçlünün basına görüntü verdikten sonra resmi görüşme için geçtiği odada yalnızca iki koltuk bulunuyordu. Ve ‘bey‘ler bu iki koltuğa yerleşiverince von der Leyen ayakta kalmıştı.
Şaşkınlıkla Erdoğan ve Michel’in koltuklara yerleşmesini izleyen Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın başkanı, “Hmm” benzeri bir şaşkınlık ifadesi mırıldanmasının ardından elini “Ne oluyor burada” anlamında yana doğru açtığı bir jest yapmıştı.
Michel, Erdoğan’la yan yana koltukta otururken, Von der Leyen uzaktaki bir koltukta tek başına oturmak zorunda kalmıştı.
‘Sofagate’ diye anılıyor
Protokol skandalı Avrupa’da geniş yankı uyandırdı. Çok geçmeden bir adı da bulundu: ‘Sofagate.’
Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’nden de çekttiği anımsatılan Erdoğan ‘maçoluk‘la suçlandı. Michel de protokolde eşit statüde bulunduğu von der Leyen’in düştüğü durum karşısında basiretsizce davranmakla eleştirildi.
İtalya başbakanının sözleri ise en azından Roma ile Ankara arasında gerilimi tırmandıracağa benziyor.
Draghi tam olarak şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan’ın davranış şeklini kesinlikle onaylamıyorum, uygunsuzluk. Başkanın maruz bırakıldığı aşağılıyıcı muameleden beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: ‘Diktatör’ diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için işbirliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.”
Dışişleri: Sözünü geri alsın
Bu sözlerinin ajanslara yansımasının üzerinden çok geçmeden İtalya’nın Ankara büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı. Draghi’nin Erdoğan’a yönelik ‘hadsiz ve çirkin ifadelerini’ derhal geri alması istendi.
‘Atanmış’ vurgusu
Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise şu ifadeler kullanıldı:
“Bakan yardımcısı ve AB Başkanı Sayın Faruk Kaymakcı tarafından İtalyan büyükelçiye, göreve atamayla gelmiş İtalya başbakanının, Avrupa’da en yüksek halk oyu desteğiyle seçilmiş lider Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik sözlerini kuvvetle kınadığımız, Türkiye-İtalya dostluğu ve müttefikliğiyle bağdaştıramadığımız bu hadsiz ve çirkin ifadelerin derhal geri alınmasını beklediğimiz vurgulanmıştır.
Büyükelçiye, AB Konsey ve Komisyon Başkanlarının ahiren ülkemize gerçekleştirdikleri ziyaretin protokol düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmadan yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğu, Türkiye’nin misafirperverliğini kimsenin sorgulayamayacağı, ülkemizin AB içindeki anlamsız ve kötü niyetli tartışmalara taraf olmayacağı ve Türkiye-AB olumlu gündemini baltalamaya yönelik çabaları nafile bulduğumuz da bildirilmiştir.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da şunları söyledi: “Atanmış İtalya başbakanının, seçimle göreve gelmiş cumhurbaşkanımız hakkındaki hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, iade ediyoruz.”