• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

İtalyan doktorlar 'corona' günlerini anlatıyor: Fırtına vurduğunda hazırlıksızdık

27/03/2020 13:31

İtalya’da ‘corona’ salgını başladığından beri 41 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Sağlıkçılar haftalardır çocuklarını görmeden, ağır stres altında, uzun saatler virüsle iç içe çalışmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Reuters

8 bin 165 kişinin ‘corona’dan hayatını kaybettiği İtalya’da virüs 5 binden fazla sağlık çalışanına bulaştı. Çoğu ülkenin salgından en çok etkilenen kuzey bölgelerinde hastalıkla mücadele eden sağlık çalışanlarıydı.


Brescia kentindeki bir hastanede bulaşıcı hastalıklar uzmanı Roberto Stellini “Sanki bir fırtınaya yakalandık” diyerek salgının ilk günlerini şöyle anlattı: “Sorun şu ki fırtına bizi vurduğunda hazırlıksızdık. Belki de sonuçların ne olabileceğini görmezden geldik. Bazı doktorlar salgının başında, bu fırtınayla ilgili hiçbir şey bilmiyorken öldü. Şimdi daha hazırlıklıyız ve savaşmaya devam ediyoruz.”

‘Corona’ hastaları tedavi edilirken virüsün doktor ve hemşirelere bulaşmasını önlemek için negatif basınçlı izolasyon odaları gerekiyor. Ancak çok az sayıda hasta bu odalarda tedavi görüyor, bu da virüsün kolayca yayılmasına sebep oluyor.

‘O yataktaki sizin anneniz veya babanız olabilirdi’

Milan’da bir hastanede anestezist olarak çalışan doktor bunun devam eden bir mücadele olduğunu söyledi: “Ne kadar yorucu olduğunu düşünmeye zaman yok. Çünkü bir Covid-19 hastasına baktığınızda, hastalığı nasıl yalnız başına yaşadığını gördüğünüzde o yataktakinin sizin anneniz ya da babanız olabileceğini fark ediyorsunuz.”

‘Beş haftadır çocuklarımı görmedim’

Lombardy’de doktor olan Anna fiziksel yorgunluğun sorun olmadığını asıl eziyetin psikolojik olduğunu anlattı: “Bir doktor olarak hayal bile edemeyeceğim bir durumda çalışıyoruz. Ama bir Covid-19 hastası görünce daha da önemlisi nasıl yapayalnız öldüklerini görünce, yorgunluğunuzu unutuyorsunuz. Her doktorun bir de özel durumu var. Ben mesela çocuklarımı beş haftadır görmedim.”

Tıp dergisi Lancet’ta yayınlanan bir makaleye göre Çin’in Hubey eyaletinde ön saflarda ‘corona’ mücadelesi veren sağlık çalışanlarının yüzde 70’i aşırı düzeyde stres yaşadı. Yüzde 50’si depresyon belirtisi gösterdi, yüzde 44’ü anksiyete, yüzde 34’ü insomnia yaşadı.

İtalya’da böyle bir araştırma henüz yapılmadı ancak toplanan veriler Çin’deki doktorlarla benzer tabloyu ortaya koyuyor.

Son kayıplar arasında iki diş hekimliği çalışanı var. Monza kentinde yaşayan 34 yaşındaki hemşire Daniela Trezzi intihar etti. Corona virüsü testi pozitif çıkan hemşire 10 Mart’tan beri karantinadaydı. Neden intihar ettiği tam olarak bilinmemekle birlikte hemşirenin meslektaşları, başkalarına da hastalığı bulaştırmak konusunda ağır stres altında olduğunu açıkladı.

Genç hemşire ne yazık ki salgında intihar eden ilk vaka değil. Venedik yakınlarında 49 yaşındaki bir hemşire de geçen hafta intihar etmişti. Geçen hafta ateşlenip hasta olana kadar Covid-19 hastalarıyla ilgileniyordu. Hemşireye ‘corona‘ testi yapıldı ancak sonucu almadan kendini öldürdü.

Kategori:Dünya

SON HABERLER

TÜİK'e göre mayısta tüketici güven endeksi yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) mayısta tüketici güven endeksi aylık bazda yüzde 1,1 artarak 84,8 oldu.

Borsa güne nasıl başladı? – 20 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yatay seyirle 9.666,18 puandan başladı.

Trump, yapay zekayla üretilen cinsel içerikleri engellemek için yasa tasarısı imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, internette yapay zekayla üretilen cinsel içerikleri engellemek için ‘İnternetten Kaldır Yasası’ tasarısını imzaladı.

Eğilmez'e göre enflasyondan yolsuzluğa pek çok sorunun nedeni: Kentsel rant

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye’de günümüzde en yaygın rastlanan rant çeşidi rant arayışı ve kentsel ranttır. Enflasyondan yolsuzluklara kadar uzanan pek çok ekonomik ve sosyal sorunun altında yatan nedenlerden birisi de budur” dedi.

Avustralya'yı bir uçtan uca koşan İngiliz dünya rekoru kırdı

Avustralya’yı bir uçtan bir uca koşarak geçen İngiliz ultra maratoncu William Goodge, dünya rekoru kırdı.

Fransız yetkili: Paris'te 48 saatte kapasite aşılacak, facia olabilir
Ralph Lauren önlük üretecek; 'corona'yla mücadele için 10 milyon dolar bağışlayacak

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 758 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Elif Çakır: 'Allah aşkına neden Türkiye'nin yolsuzluk belası'ndan kurtulması için niye iki çift laf edilmiyor?

Erdal Sağlam: 'Gençlik açısından hiç bu kadar kabus bir dönem yaşanmamıştı' diyebiliriz

Fikret Başkaya: Bizde diplomalılara 'aydın' deniyor…

Mithat Fabian Sözmen: Bir kez daha har vurup harman savrulan bir yaz transfer dönemi izleyeceğiz

Esfender Korkmaz: 2024, Türkiye'de rekor sayıda konkordato başvurusunun yaşandığı bir yıl oldu

Şeref Oğuz: Bodrum'da belediyecilik zor

Nevşin Mengü: Milyonlar harcanan gazeteler okunmuyor, o nedenle kendilerine bir trol ordusu kurmak zorunda kaldılar

Murat Ağırel: Gazetecilere iftiralar atılıyor, itibarsızlaştırma kampanyası büyütülüyor

Özge Güneş: Barınma hakkı ile rant politikaları aynı zeminde ama birbirine zıt yönlerde ilerliyor

Ali Eyüboğlu: Yapay zekanın Eurovision'da üçüncü sıraya yerleştirdiği Avusturya birinci oldu

Murat Belge: Ana muhalefet partisine 'terörist' demenin amacı ne olabilir?

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×