İstiklal Caddesi’nde dört kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısını gerçekleştiren saldırganın Mehmet Öztürk olduğu DNA testiyle kesinleşti.
Saldırgan Mehmet Öztürk’ün babası ve kardeşi Gaziantep’te gözaltına alındı.
Saldırıyı gerçekleştiren kişinin 24 yaşındaki Mehmet Öztürk olma ihtimali üzerine Gaziantep’te oturan babasından DNA eşleştirmesi için kan örnekleri alınmıştı. Saldırının bir başka şüphelisi Savaş Y.’nin babasından da kan örnekleri alınmıştı.
İçişleri Bakanı Efkan Ala da DNA testlerinin kesinleşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Mehmet Öztürk’ün 1992 doğumlu ve Gaziantep nüfusuna kayıtlı olduğunu belirterek, ““Mevcut veriler, DAEŞ terör örgütüyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. Başka bağlantıların ve arkasında başka güçlerin olup olmadığı soruşturmaya konu edilmektedir. Şahsın herhangi bir arama kaydı bulunmamaktır” dedi.
Babası ‘Oğlum olabilir’ demişti
Mehmet Öztürk’e yönelik, ajans ve gazetelere şu bilgiler yansımıştı:
– DHA’nın haberine göre, güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen polis, saldırının şüphelilerinden birinin ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak aradığı Mehmet Ö. olabileceği ihtimali üzerine yoğunlaştı.
-Mehmet Ö.’nün patlama öncesine ait bazı fotoğrafları babasına gösterildi.
-Baba, net olmayan fotoğraftaki kişinin, uzun süredir kayıp olan Suriye’de olduğunu düşündükleri ancak bir süre önce İstanbul’da olduğunu haber veren oğluna benzediğini söyledi.
Güvenlik yetkilisi: IŞİD de olabilir
Dünkü saldırının ardından Reuters’e konuşan güvenlik yetkilileri PKK’ya işaret etmiş, bir resmi kaynak ise failin IŞİD’li de olabileceğini söylemişti.
Karar gazetesi de saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğinin kesinleştiğini yazarken, öğle saatlerinde yayınladığı haberde saldırıda gözcülük yaptığını söylediği Mehmet Ö.’nün canlı bomba olduğunu ileri sürdü. Habere göre, güvenlik birimleri saldırı mahalinde Mehmet Ö.’den gelen bir sinyal tespit etti.