İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mart ayındaki yerel seçimlerin ardından yeni dönem belediyecilik faaliyetlerine ilişkin 2015-2019 stratejik planını açıkladı. Plana göre kentsel dönüşüm projelerine hız verilerek beş yılda 128,6 milyon TL harcanacak, her yıl ortalama 90 gecekondu tasfiye edilecek. Planda yeşil alanlar ve ulaşıma dair projeler de yer alıyor.

Fotoğraflar: Reuters
İstanbul Belediye Meclisi’nde kabul edilen 2015-2019 Stratejik Planı’nda, dört yıl boyunca yapılması planlanan projelerin maliyetleri, tamamlanma süresi ve genel ayrıntılarına ilişkin bilgiler yer aldı.
İstanbul’un önümüzdeki dört yılını şekillendirecek plana göre yapılacak kimi değişikler şöyle:
Kentsel dönüşüm tam gaz
* İstanbul’un başta merkezi semtlerinin riskli alan ilan edilip ‘lüks konut’ projeleriyle kentsel dönüşüme açılmasına beş yılda 128,6 milyon TL ayrılacak.

Fotoğraf: DHA
* Her yıl belediye parselleri üzerinde bulunan ortalama 90 gecekondu yıkılacak, yerine ortalama 780 sosyal konut gelecek. Bunun için 646.4 milyon lira harcanacak.
Raylı sistemler ve deniz ulaşımı artacak
* Raylı sistem projeleri için toplam 21,5 milyar TL harcanması hedefleniyor. İstanbul genelinde raylı sistem uzunluğu yüzde 140, Anadolu Yakasında ise yüzde 295 artacak. Avrupa yakasında 2019 yılı sonuna gelindiğinde raylı sistem uzunluğunun 672 km olması hedefleniyor.
* Deniz ulaşımı için 683 milyon TL harcanacak, 2017’ye kadar 10 yeni gemi alınarak deniz yolu ulaşımı yüzde 5 artılacak.

Fotoğraf: Reuters
* Deniz taşımacılığı için şehir dışında kalan noktalara iskeleler kurulacak, yük taşımacılığı buradan kalkan deniz araçlarıyla yapılacak. Haliç’e yüzer iskeleler, Karaköy iskelesi, Adalar sahil düzenlemeleri ve marina projeleri 2019’a kadar tamamlanacak.
Minibüste İstanbulkart basılacak
* Otobüs, minibüs ve taksilerin engelli kullanımına uygun hale getirilmesi hedefleniyor.
* 2016 yılı sonunda minibüs ve dolmuşlarda İstanbulkart kullanılacak, taksiler ise merkezi sistemden yönlendirilecek.
Yeni ‘yeşil’ alan projeleri
* ‘Yayalaştırılan’ Taksim Meydanı’nın ardından İstanbul’un diğer önemli meydanlarına da düzenleme geliyor. Buna göre, Kadıköy, Eyüp, Kabataş, Beykoz Çubuklu, Kanlıca, Bakırköy, Aksaray ve Karaköy meydanları gibi merkezi alanlar yeniden düzenlenecek.

Fotoğraf: DHA
* Yeşil alanların arttırılması için 5.1 milyar lira harcanması hedefleniyor. 1.4 milyon metrekareye çıkartılması planlanan yeşil alan ve mesire yerleri arasında şu alanlar yer alıyor:
-Avrupa Yakası Kent Ormanı,
-Ortaköy vadisi,
-Zeytinburnu (Çırpıcı) Şehir Parkı,
-Sarıyer Hacıosman korusu,
-Küçükçekmece Menekşe Deresi,
-Bakırköy Florya Botanik Parkı.
Yeni restorasyonlar var
* Boğaziçi öngörünüm alanını korumak ve geliştirmek için 6,5 milyon TL, kültür ve tabiat varlıklarının korunması için 347,3 milyon TL harcanacak.

Fotoğraf: Reuters
* Tarihi sur, kale, çeşme, cami yenileme, eski eserlerin ve kayıp varlıkların ihyası, türbe ve mezarlıkların restorasyonu için 200 rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi hazırlanacak.
* Yenikapı kalıntılarının koruma işi 2017’de yüzde 100 oranında bitecek.
Planda ‘kültürel’ faaliyetler de var
* Uluslararası alanda İstanbul’un tanıtımı için 29,7 milyon harcanacak.
* Kültürel etkinliklere katılanların sayısının her yıl ortalama 1 milyon 200 bin olması hedefleniyor.
* Her yıl tiyatro, sinema, festival, yaz etkinlikleri gibi ortalama 2 bin adet organizasyon düzenlenecek, her yıl ortalama 70 tiyatro oyunu sergilenecek. Her yıl da bir adet ilçe kütüphanesi açılacak.