Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Asya ve Körfez bölgesini temsil edecek İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) borsadan pay alım kararının bu ay içinde belli olmasını beklediklerini söyledi.

Fotoğraf: DHA
Karadağ, bu alımla İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi haline getirilmesi hedefi kapsamında önceki yıllarda ABD ve Avrupa’dan stratejik ortaklıklar alan BİST’in, 2018’in ikinci çeyreğinde planlanan halka arz öncesi, stratejik ortaklığın Asya’yı temsil edecek üçüncü ayağının tamamlanacağı belirtti.
Suudi Arabistan merkezli İKB, BİST’e ortak olmak için nisan ayında düğmeye basmıştı.
Karadağ, BİST’in halka arzı için potansiyel danışmanları muhtemelen gelecek ay belirleyeceklerini ve halka arz edilecek kısmın 1 milyar lirayı aşacak bir büyüklükte olmasını planladıklarını kaydetti.
2013 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İstanbul Altın Borsası’nın tüzel kişilikleri son bularak bu kurumlar BİST çatısı altında birleşmişti.
BİST’in 2016’de yapılması planlanan halk arzı 2015 yılında düşük değerlemeler nedeniyle ertelenmişti.
Hedef yüzde 10 olarak açıklanmıştı

Fotoğraf: Reuters
Mevcut durumda BİST hisselerinin yüzde 73.6’sı Türkiye Varlık Fonu’nun elinde bulunuyor. Borsada Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yüzde 10, Nasdaq OMX ise yüzde 7 pay sahibi.
Türkiye için 1977’den beri üçte biri son iki yıl içinde olmak üzere 10 milyar doların üzerinde finansman onaylayan İKB, daha önce BIST’ten yüzde 10 hisse satın almayı planladığını açıklamıştı.
Reuters ile dün yaptığı söyleşide Borsa İstanbul’un önümüzdeki dönem planlarını anlatan Karadağ, İKB ile ortaklık için belirli bir oran telaffuz etmedi, ancak kararın bu ay içinde alınabileceğini söyledi.
Karadağ, “İKB’nin borsanın stratejik ortağı olmasını istiyoruz. Bu, BİST’in halka arz hikayesi için önemli. Böylece Asya ve İslam ülkeleri, Avrupa ve Amerika’dan üç stratejik ortağı da tanımlamış oluyoruz. Aralık ayı içinde yatırım komitelerinde görüşecekler. Yatırım kararı bu ay belirlenebilir” diye konuştu.
‘İslami finan ürünleri geliştirmek istiyoruz’
Bu ortaklıkla amaçlarının hisse satıp gelir elde etmek olmadığını vurgulayan Karadağ, “Para ihtiyacımız yok, bir sürü nakit fazlamız var. İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi için İKB ya da o bölgeden kuvvetli bir varlığın da bizde olması gerekiyor ki BİST de gerçekten İFM’nin merkezinde yer alabilsin” dedi ve ekledi: “İslami finans alanında ürünler geliştirmek istiyoruz. İslami finans alanında ürün geliştirmek için de güçlü bir ortaklar. O alanda güzel projeleri var, deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz.”