Enflasyon düzeltmesi uygulaması 27 Ağustos’ta hayata geçecek. İş dünyası ‘satılmayan malın vergisi’nin de alınacağı düzenlemenin yeniden ele alınmasını istiyor.
‘Enflasyondan arındırma’ olarak tanımlanan enflasyon muhasebesi şirket bilançoları üzerinde uygulanıyor. Türkiye’de 2003 ve 2004’te uygulanan sistem 27 Ağustos 2024’te tekrar devreye alınacak.
Düzenleme henüz elde edilmemiş, stoktaki varlıkların, demirbaş, makina ve teçhizatların artan değeri üzerinden ortada realize edilmiş bir gelir yokken vergi ödenmesini de içeriyor.
İş dünyası düzenlemeyle ‘satılmayan malın vergisi’ni de alınacak olmasına tepkili.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç dün ‘enflasyon düzeltmesi uygulamasının vergi matrahını artırmayacak ve ilave vergi getirmeyecek şekilde düzenlenmesi’ni istemişti.
Dünya’nın haberine göre uygulamaya ilişkin iş dünyasından yeni açıklamalar geldi:
‘İş dünyası yeni uyandı’
TÜRMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kartaloğlu:
* Enflasyon muhasebesi sürpriz vergiler getirecek. Hazine ve Maliye Bakanlığımız enflasyon düzeltmesi konusunda ısrarcı davranıyor. Çünkü bunun bir vergi getireceğini hesaplıyorlar. Bu verginin de bütçe açısından önemli olduğunu ifade ediyorlar.
* Yatırımını borçla, en azından yüzde 50’sini borçla finanse ettiğini düşünsek bile henüz işletmeye geçmemiş, faaliyete geçmemiş fabrikalar, yatırımlar enflasyon düzeltmesi nedeniyle vergi ödemek zorunda kalacak.
* 2024 Ocak-Haziran döneminde bir tane fatura kesmemiş, bir tane satış yapmamış mükelleflerin, bir tane makinesi, bir tane taşıtı varsa ve bunu borçla finanse ettiyse bu işletmelere de vergi çıkacak.
* Biz bunu iki yıldır anlatmaya çalışıyoruz ama ne yazık ki bilançolar, gelir tabloları ortaya çıkıp netleşince iş dünyası bunu son 10 günde anlamaya başladı. Eğer bakanlık bu ısrarında devam ederse 27 Ağustos’ta işletmecilerin önüne ödenecek vergi olarak gelecek.
‘Yatırım iştahımızı olumsuz etkilenecek’
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:
* Enflasyon muhasebesiyle ilgili endişelerimiz var. Bu durumu 23 Mayıs’ta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na yazılı olarak ilettik.
* Finansmana erişimin oldukça zorlaştığı günümüzde, enflasyon kaynaklı fiktif gelirler nedeniyle kaynakların vergiye ayrılmak durumunda kalınması, yatırım yapma iştahını olumsuz etkileyecektir. Vergi, gerçekleşen gelir üzerinden alınmalıdır.
‘Yatırımcı firmaların mağduriyeti artar’
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç:
* Yatırım yapan şirketlerde olmayan, kâğıt üzerindeki kârdan vergi alınmak istenmesi, gerçek kazançtan vergi alınmayıp, fiktif kazançtan vergi alınması hakkaniyete aykırı olmaktadır.
* Bu nedenlerle; özellikle reel sektörün 2024 ve 2025 takvim yıllarında yapılacak enflasyon değerlemesinde oluşacak kâr veya zararın, finans kurumlarında olduğu gibi vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyoruz.
* Fiktif kazancın vergilendirilmesi, anayasanın vergilemede adalet, eşitlik ilkelerine aykırıdır. Bu durum, finansal açıdan zor durumda olan borçlu ve yatırımcı firmaların mağduriyetini de artıracak ve bazı yatırımcı firmaların vergi borcu nedeni ile yatırımlarının durmasına neden olacaktır.