İnşaat sektöründe çalışan sayısı temmuz itibarıyla 1 milyon 848 bin kişiye yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği’ne göre halen ciddi bir eleman sıkıntısı var.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı temmuzda yıllık bazda yüzde 3,4 artışla 15 milyon 889 bin 385 kişiye yükseldi.
En yüksek çalışan artışı inşaatta yaşandı. Ücretli çalışan sayısı mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artarak 1 milyon 847 bin 922’ye çıktı.
Bu aynı zamanda tüm zamanların en yüksek seviyesi.
Bir rekor da gayrimenkul sektöründen geldi.
Bu sektörse 124 bin 274 ile tüm zamanların en yüksek çalışan sayısına ulaştı.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova artışı şöyle değerlendirdi:
“Geçmiş yıllarda bir projede beş kişi çalışıyorsa şu an yedi, sekiz kişi çalışıyor. Diğer bir ifadeyle projelerdeki nitelik arttıkça personel sayısında da artış var. Buna göre ruhsat alınan daire sayısına düşen ücretli çalışan sayısı 2010-2024 arasında yüzde 60 artmış durumda.
Sadece deprem bölgesinde konut üretimi için 200 bin yeni istihdam sağlandı. Bu rakam toplam iş gücünün yüzde 11’lik bölümüne karşılık geliyor. Yıl genelinde 2023’e göre ücretli çalışan sayısının yüzde beş civarında artmasını bekliyoruz.”
‘İyi bir ustayı iki üç ay bekliyoruz’
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik’se rekora rağmen ciddi bir eleman sıkıntısı yaşandığı söyledi: “Lüks konut projelerinde iyi bir ustayla çalışabilmek için ustayı iki üç ay beklemek durumunda kalabiliyoruz. Bu da inşaat maliyetlerini ve projenin süresini etkiliyor. Faizlerin düşmesi ve konuta ilginin artmasıyla 2025’de daha fazla inşaatın olacağını ve doğal olarak daha fazla elemana ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz.”