Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ‘İncirlik krizi’ni çözüme kavuşturmak için Türkiye’yi ziyaret edeceği, görüşmenin sonuçsuz kalması halinde Berlin’in Ankara’yla işbirliği konularını gözden geçireceği belirtildi.

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)
İncirlik’teki askerleri ziyaret etmek isteyen Alman vekillere izin verilmemişti. Bu durum son dönemde gerginliğin eksik olmadığı Türkiye-Almanya ilişkilerinin yeni sınavı hale gelmişti.
Deutsche Welle’de yer alan habere göre Alman hükümetinin Gabriel’e Ankara’ya gitme isteğini ilettiği ve bakanın iplerin kopmasını önlemek için son kez uzlaşmayı denemek istediği belirtilirken, yetkililer görüşmeyi Türkiye’nin talep ettiğini söyledi.
Gabriel’in İncirlik konusunun gelecekte yeni tartışmalara yol açmayacak biçimde çözüme kavuşturulmasını istediği belirtilidi.
‘Tek seferlik ziyart izni çözüm değil’
Nitekim Alman hükümeti, iki ya da üç hafta önce bildirmek koşuluyla İncirlik’e genel bir ziyaret imkanının tanınmasını talep ediyor ancak bu konuda pek de umutlu değil.
Konuyla ilgili bilgi veren bir Alman yetkili, “İkili ilişkilerin farklı alanlarında yaşanan her gerilimde milletvekili ziyaretlerine izin verilmemesi durumu çıkmaza sokuyor. Bu nedenle tek bir seferlik ziyaret izni verilmesi bizim açımızdan çözüm olmayacaktır” diye konuştu.
‘Kriz aşılamazsa, AB ve NATO’ya yansımaları olacak’
Ancak Berlin kulislerinde, ‘İncilik krizi’ne çözüm bulunamaması halinde sadece askerlerin üsten çekilmesi değil, bunun da ötesinde, birçok alandaki işbirliği konularının gözden geçirilmesi gerektiği konuşuluyor.
Gabriel’in Türkiye ziyaretinde işbirliği konusunun altını çizeceği belirtilirken, krizin aşılamaması urumunda başta ekonomik ilişkiler olmak üzere tüm alanlrda sonuçları olacağı ve bunların NATO ve AB’ye de yansıyacağı kaydedildi.
Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, ekonomik işbirliği ve turizm gibi alanlardaki beklentilerini hatırlatan Alman siyasiler ise Türkiye’nin uluslararası alanda destekçisini kaybedeceği görüşünde.
Tırmanan gerginlik
Almanya’nın ‘Ermeni soykırımı’nı kabulüyle gerilmeye başlayan ilişkiler, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL uygulamalarına Almanya’dan yükselen eleştiriler, Diyanet’a bağlı imamların casusluk faaliyetleri, 15 Temmuz’dan sonra Almanya’ya sığınanların iade edilmemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘Nazi çıkışı’ ve Die Welt gazetesinin Alman vatandaşı muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasıyla iyice bozulmuştu.