Okullarda zorunlu Osmanlıca dersi tartışmalarının ardından bu kez sıra Arapça’ya geldi. Gelecek yıl ilkokul 2’nci sınıf öğrencilerine Arapça dersi verilmesi kararı alındı.
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 21 Ekim 2015’te yayımladığı karara göre, 2016-2017 öğretim yılında ilkokul 2’nci sınıf öğretim programına Arapça dersi konuldu.
MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ilkokul 2, 3 ve 4’üncü sınıflar Arapça Dersi Öğretim Programı’nda ‘dini sebepler‘ ele alınırken şöyle denildi: “22 ülkede yaklaşık 350 milyon nüfusun anadil olarak konuştuğu Arapça, BM’nin kabul ettiği altı resmi dilden biridir. İslam ülkelerinde dini açıdan da önemli olan Arapçanın öğrenilmesi için başta tarihi ve kültürel sebepler vardır. Arapça konuşan coğrafyanın jeopolitik ve stratejik önemi nedeniyle gün geçtikçe önem kazanması, Arapçanın dini sebeplerin yanı sıra ekonomik, turistik, siyasi ve ticari sebeplerle de öğrenilmesini zorunlu kılmaktadır.”
Arap dünyasıyla etkileşim lazım
Dersin verilme gerekçesinde Arapça’nın Türk İslam tarihine ışık tuttuğu vurgulanarak, “Ayrıca Arap dünyasıyla artan ilişkilerimiz yetişmiş elemana olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Söz konusu nedenlerle Arapça ilk defa ilkokul 2. sınıftan itibaren bir yabancı dil olarak iletişimsel yaklaşımla, yakından uzağa, basitten karmaşığa, sarmal ve öğrenci merkezli olarak ele alınmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Eğitim-İş: Yargıya taşıyacağız
İlkokul 2’nci sınıfta seçmeli ders bulunmadığına dikkat çeken Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “Seçmeli de olsa zaten ‘seçmeli dersler’ altında belirli dersler seçtiriliyor. Bunu da zorla seçtireceklerdir’’ dedi.
Demir, “Öğrenciler, kendi dillerinde meramlarını anlatamıyor, dilekçe yazamıyor. Arapça gibi zor dili ilkokul 2’nci sınıfta öğretme kararı siyasi bir karardır. Doğru bulmuyoruz, yargıya taşıyacağız’’ diye konuştu.