• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

İktisatçı Muratoğlu: Türkiye, IMF öncesi fragmanı yaşıyor

01/10/2018 10:55

 

İktisatçı-yazar Murat Muratoğlu, ABD’li danışmanlık şirketi McKinsey ile anlaşılmasının Türkiye ekonomisini kurtarmayacağını, bu işin bir tek şirkete yarayacağını söyledi. Muratoğlu’na göre Türkiye, IMF öncesi fragmanı yaşıyor.

Medyapod’da yayınlanan ‘Niye?’ programına konuşan Muratoğlu, McKinsey ile anlaşılmasını Türkiye’nin yaklaşık üç aydır ABD’yi düşman olarak bildiğini hatırlatarak değerlendirdi ve “Hani adamlar bizim ekonomimizi çökermişlerdi. O zaman ekonomimiz neden yine dış güçlere emanet edildi? Belli ki bu argümanı iç siyasete malzeme etmişiz” diye konuştu.


McKinsey’nin, iktidarın söylediğinin aksine bir denetleme, raporlama ve kontrol şirketi olmadığının altını çizen Muratoğlu, danışmanlık hizmeti veren şirketin Ankara’ya önerilerde bulunacağını söyledi: “Mesela gelip, ‘Bu kadar imam bu ülkeye fazla. Diyanet’in bütçesini indirin’ diyecekler. E, hadi indir bakalım imam sayısını, kıs Diyanet’in bütçesini de görelim. Ya da ‘Bunca lüks ve şatafat fazla’ diyecek. Lüksü kıstığında AKP’lilerin çıkarlarına dokunmayacak mı bu durum? Bir de personel fazlası sorununa işaret edebilir McKinsey ve ‘Personel sayısını azalt’ diyebilir. Nasıl azaltacaksın? AKP’nin hikayesi zaten torpilli personel… Bu sayıyı düşürürse kendi oy tabanını sarsar.”

Ankara ile varılan anlaşmanın en fazla McKinsey’ye yarayacağı görüşünü savunan Muratoğlu, “Şirket, Ankara’dan aldığı parayla kalacak. Türkiye’ye herhangi bir faydası olmayacak” dedi.

Muratoğlu, McKinsey ile anlaşan Ankara’nın asıl amacınıysa şu sözlerle özetledi: “Bu ekonomi yönetimi ve davranışlarla yabancılardan kredi alamayacaklarını anladılar. Bu yüzden yabancı denetimci tutup, kredi sağlamaya çalışıyorlar. Ben bunu IMF’den önce son çıkış olarak değerlendiriyorum. Bu yöntemle para bulamazlar, şimdiden söyleyeyim. Dolayısıyla Türkiye şu an IMF öncesi fragramı yaşıyor.”

‘Bakan Albayrak’ın sunumları da McKinsey’ye ait’

McKinsey’yi yakından tanıyan Muratoğlu, şirketin yıllık kazancının 9 milyar dolar civarında olduğunu, bu tür şirketlerin pahalıya çalıştıklarını, yalnızca bir proje için bankalardan 2-3 milyon dolar ücret aldıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Devletlerden ne kadar alacaklarını varın siz düşünün. Aslında verilecek parayı ben çok dert etmiyorum. Benim derdim, verilecek paranın karşılığında Türkiye’nin bir hizmet alamayacak olması. Yüklü bir para karşılığında reklam anlaşması yapıyor gibiyiz. Merak etmeyin bundan sonra bu şirketin adını duymayacaksınız zaten. Çünkü bu adamlar gizli çalışır, kamuoyuna açıklamadan raporlama yaparlar. Söylenmese, bakanlığın McKinsey ile çalıştığını hayatta bilemezdik.”

McKinsey’nin Ankara’ya, ‘dış güçlerce’ önerilip önerilmediği sorusuna da yanıt veren Muratoğlu, Bakan Albayrak’ın powerpoint sunumlarının da şirket tarafından hazırlandığını savundu: “McKinsey’yi bize dış güçlerin önerdiğini düşünmüyorum zira Bakan Albayrak’ın, powerpoint ile yaptığı ‘Yeni Ekonomi Programı’ sunumunu da bu şirketin hazırladığı söyleniyor.”

Muratoğlu, Türkiye’nin eninde sonunda IMF’ye gideceği görüşünde: “Arkasından atıp tuttuğumuz için IMF ile anlaşamıyoruz. Hani eski sevgilin ‘Gel’ der de, arkasından konuştuğun için dönemezsin ya… IMF dışında bize bu kadar yüklü para verebilecek başka bir yer daha yok. Türkiye’nin şu an acil olarak 80 milyar dolar para bulması gerekiyor. 2001 krizini de aşan vahim bir noktaya ilerlediğimiz kanısındayım. Bu saatten sonra değil McKinsey, dört danışman şirket de tutsanız kar etmez.”

‘Yurtdışından bulunacak üç, beş milyar dolar bizi kesmez’

İktisatçı-yazar Muratoğlu, Erdoğan’ın Berlin ziyaretini de değerlendirdi ve şöyle konuştu: “Devlet liderlerinin yurtdışı ziyaretleri menfaat üzerine kuruludur. Erdoğan’ın hem Almanya, hem de ABD’de para araması çok normal. Ancak yurtdışından bulunacak üç, beş milyar dolar bizi kesmez. Bir de medyadan öğrendiğimiz kadarıyla Alman Siemens, 34 milyar dolarlık demiryolu projemize talip olmuş. En son ABD’ye gittiğimizde de 11 uçak almıştık. Para bulmaya her gidişimizde bize bir şey kakalıyorlarmış gibi hissediyorum. Acaba hiç gitmesek daha mı iyi?”

‘Faturalar gelsin, o zaman anlayacağız krizi’

Muratoğlu’na göre Türkiye’yi pek aydınlık günler beklemiyor. Ekonomiyi düzeltmek için geç kalındığını savunan iktisatçı, 2019’un herkes için acılı geçeceği kanısında. Muratoğlu, 2019’a dair şunları söyledi: “Kriz, sadece kur artmasıyla, fiyatların yükselmesiyle hissettirmekle kalmayacak. Şirketler batmaya devam edecek. Havalar henüz soğumadı, doğalgazı açmadık. Günler uzun, ışıkları erkenden açmıyoruz. Hele faturalar gelmeye, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamaz halde bulsun kendini o zaman anlayacağız krizin ne olduğunu.”  

McKinsey mi planladı: Uzmana göre İşsizlik Fonu kamu bankalarına aktarılmış olabilir

Albayrak: McKinsey’in icra fonksiyonu olmayacak

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Endonezya'da yanardağ patlaması: Uçak seferleri iptal

Endonezya’da Doğu Nusa Tenggara eyaletindeki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı’nın patlamasıyla oluşan kül bulutu nedeniyle uluslararası uçak seferleri iptal edildi.

Dört il için sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), dört ilde sağanak yağış bekliyor.

Almanya başbakanı: İran müzakerelere dönmezse İsrail süreci tamamlayacak

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, nükleer programın sınırlandırılması hakkında “İran hükümeti içinde etkili bir kesim için müzakere masasına dönme imkanı var. Eğer görüşmelere açık değillerse İsrail bu süreci tamamlayacaktır” dedi.

Türkiye'de 30 il KKKA açısından 'hiperendemik' bölge

Türkiye’de İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta ve Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki yaklaşık 30 ili içine alan coğrafi alan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığın yoğun görülmesi nedeniyle ‘hiperendemik bölge’ sayılıyor. Fakat pek çok başka ilde de hastalık bildirimleri yapılıyor.

TBMM'nin İsrail kınaması Resmi Gazete'de

TBMM’nin İsrail’in harekatıyla başlayan İran’la çatışmasına karşı oybirliğiyle kabul edilen kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kriz havada: Sabancıların DÖYSA'sı havacılıktan çekiliyor
Doğalgazın ardından elektriğe de zam: Konutta yüzde 8, sanayide yüzde 18

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 787 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Şeref Oğuz: Bazı yatırımlar altyapı getirir, bazılarıysa bağımlılık… 

Güldem Atabay: Molla rejimi Hürmüz Boğazı'nı geçişlere kapatır mı?

Erdal Sağlam: İş insanları artık 'İktidarın kişisel siyasi kaygılarla ekonomiyi ateşe atabildiğini' konuşmaya başladı

Elif Çakır: İsrail'in nihai hedefinin Türkiye olduğuna referans verilen isimlerden biri de Abdullah Öcalan

Zeynep Aktaş: Son beş yılda 35 fonun getirisi dolar bazında yüzde 100'ün üzerinde

Fatih Yaşlı: Savaşın iç politikaya tahvilindeki anahtar kavramsa 'iç cephe'

Esfender Korkmaz: Türkiye'de eğitim iki nedenle bozuldu

Mustafa Mutlu: Zafer Partililer bu kararı 'halay' çekerek kutladı

Yasin Aktay: Netanyahu İran'a karşı hızlı bir zafer umdu

Mehmet Y. Yılmaz: Saral, cumhurbaşkanına 'Sultanım' diye hitap ederken bir gerçeği ifade ediyor

Barış Pehlivan: Hakan Fidan'ın İran'ın nükleer programına kafa yorması dışişleri bakanı olmasıyla başlamadı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×