CANAN COŞKUN
canancoskun@diken.com.tr
@canancoskun
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında da adı geçen İstanbul’un Etiler semtindeki polis okulu arazisinin Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 6 Aralık 2021’de Yapı&Yapı şirketine 208 milyon avroya satıldığı ortaya çıktı. Halen Atatürk Havalimanı’na yapılması planlanan millet bahçesi projesini de üstlenmiş bulunan şirket arazinin bedelini Vakıflar Bankası’ndan kullandığı krediyle ödedi.
İstanbul’un en değerli arazilerden
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait 32 bin metrekarelik bir arazi içinde bulunan İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksekokulu, 2012’de riskli alan ilan edilmesinin ardından bakanlar kurulu kararıyla kapatıldı. Sonra da 430 milyon lira karşılığında İçişleri Bakanlığı’ndan İBB’ye devredildi.
Aynı yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, arazide alışveriş merkezi ve rezidans yapılmasına imkan sağlayan bir imar planı hazırladı. Bu kapsamda 100 bin metrekarelik inşaat hakkı tanındı, yükseklik sınırı da konulmadı.
Buna karşılık TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası 6 Mayıs 2013’te dava açtı.
Yasin el Kadı’yla Bilal Erdoğan
Kamuoyu söz konusu araziyle ilgili olup bitenden Aralık 2013’te patlak veren yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarındaki telefon konuşmalarıyla haberdar olmuştu.
Tayyip Erdoğan ‘bizzat takip’teydi
İnternete sızan tapelere göre arazi Suudi Arabistanlı işadamı Yasin el Kadı’yla Bilal Erdoğan’ın ortak olduğu Bosphorus şirketine ihalesiz verilmişti. Araziye yapılacak yatırımı bizzat o dönemin başbakanı, şimdinin cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan takip ediyordu. Erdoğan, arazinin Bosphorus’a satışında dönemin İBB başkanı Kadir Topbaş’a da emir vermiş, oğlunun gizli ortağı olduğu ileri sürülen Usame Kutub’a “Ben sizin orayla ilgili Kadir beyle görüştüm. ‘Bizzat ben takip edeceğim’ dedi” demişti.
Tapelere göre Erdoğan dönemin başbakanlık müsteşarı Efkan Ala’ya da görev vermişti. Şirket yöneticilerinden Şenol Kazancı, Bilal Erdoğan’a “Ben Efkan Ala’yla konuşayım mı” diye üsteleyince, Erdoğan Kazancı’ya, “Gerek yok, konuştuk konuştuk” demişti. Görüşmelerde emniyet arazisinin önce Hazine’ye sonra KİPTAŞ’a devredilmesi, ardından da ihale edilmesi planlanıyordu.
Bayraktar: Bizi asarlar
Bir tapeye göre dönemin çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar, “Etiler’de maksimum 1 emsallik yere 3 emsal verdik. Ne kadar pis iş varsa bize yaptırmaya çalışıyorlar. Bu işlerin hesabını sonra kim verecek? Bizi asarlar!” demişti.
Nihai karar iptal ama…
İki odanın açtığı dava kapsamında alınan iki bilirkişi raporunda arazinin imar planının şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu tespit edildi.
Bu sırada arazi 2 milyar 660 milyon TL karşılığında İBB’nin iştiraki KİPTAŞ’a satıldı. KİPTAŞ da projenin yükleniciliği için bir ihale düzenledi. İhaleyi Yapı&Yapı şirketi ve ASTAŞ Gayrimenkul şirketi kazandı.
Bu gelişmeler olurken imar planının iptali istemiyle açılan davaya bakan İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi, 30 Ekim 2018’de davayı davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lehine reddetti. Karara itiraz edilince dosya istinaf mahkemesine taşındı. Karar beklenirken şirketlere 1 Kasım 2018’de şirketlere inşaat ruhsatı verildi.
İstinaf başvurusunu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi, 20 Eylül 2019’da imar planını iptal etti.
Tapu kaydındaki gerçek
Bu tarihten sonra araziyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Ta ki Kasım 2021’e kadar…
Halk TV’den İsmail Saymaz, 20 Aralık 2021 tarihli haberinde İBB’nin Kasım 2021’de 2 milyar 80 milyon TL karşılığında hisselerini devrederek projeden çekildiğini öne sürmüştü, ancak tapu kayıtları gerçeğin böyle olmadığını gösteriyor.
Kayıtlara göre İBB söz konusu araziyi Yapı&Yapı şirketine 6 Aralık 2021’de sattı. 208 milyon avro karşılığında. Yapı&Yapı, ödeme için Vakıflar Bankası’ndan kredi kullandı.
İnşaat iki hafta önce başladı

Arazinin o günden bu yana hâlâ herhangi bir imar planı bulunmuyor. Buna rağmen yaklaşık iki hafta önce inşaat çalışmaları yeniden başladı.
İş makineleri ve hafriyat taşıyan kamyonların çalıştığı araziye temel atıldığı görüldü.

Bayraktar: Bizi asarlar
Bir tapeye göre dönemin çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar, “Etiler’de maksimum 1 emsallik yere 3 emsal verdik. Ne kadar pis iş varsa bize yaptırmaya çalışıyorlar. Bu işlerin hesabını sonra kim verecek? Bizi asarlar!” demişti.