Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği kararı eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘kişisel konumunu ortaya koyduğunu’ savunarak “Herkes Türkiye’de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir. Bundan daha doğal bir şey olamaz” diye konuştu.
Erdoğan, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle casuslukla suçlanan gazeteciler Dündar ve Gül’ün serbest bırakılmasına karar veren Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ateş püskürüp karara uymayacağını, saygı da duymadığını söylemişti.
Afrika ziyareti sırasında uçaktaki gazetecilerin, “Yaptığınız açıklama sosyal medyada çok yankı buldu” sorusuna Erdoğan şu yanıtı vermişti: “Demek ki konuşmam isabetli oldu.”
‘Görüşlerini AYM karar aldıktan sonra ifade etmiştir’
Bakanlar kurulunun ardından bir açıklama yapan Kurtulmuş, AYM’nin yapısıyla veya bireysel başvuru hakkıyla ilgili bir düzenlemenin gündeme gelip gelmeyeceği sorusunu şöyle yanıtladı: “Türkiye’de AYM’ye bireysel başvuru hakkını getiren Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanı olduğu AK Parti hükümetidir. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız kişisel konumunu ortaya koymuştur. Herkes Türkiye’de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Kaldı ki bu görüşlerini AYM karar aldıktan sonra ifade etmiştir. Yoksa AYM’nin bireysel başvurulara karşı bir müracaat merci olmasını ortadan kaldıracak bir görüş değildir. Zaten bu adımı atan Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisidir.”
‘Ayrılık var’ demek doğru değil
Erdoğan’ın Cerattepe’de yapılmak istenen bakır madenine direnenler için “Bunlar da yavru Gezicilerdir” sözleri üzerine hükümetle Erdoğan arasında ‘Cerattepe’ konusunda bir görüş ayrılığı olup olmadığı da sorulan Kurtulmuş, “Son zamanlarda bu anlama gelecek algı operasyonlarının yapıldığını görüyoruz. Burada bir ayrılık varmış gibi bir tezi ortaya atmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Zannediyorum Sayın Cumhurbaşkanımız bu anlamda kendi üslubu içerisinde Gezi olaylarına gönderme yaparak Cerattepe’yi öyle değerlendirmiştir” diye yanıt verdi.
Partilere çağrı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yeni anayasa için referandum yapılabileceğine yönelik sözlerini de değerlendiren Kurtulmuş, tüm partilere çağrı yaparak, “Gerekli sayı bulunursa parlamentoda, bulunamazsa 330 bulunduğu takdirde referanduma gidilir. Parlamentodaki partilere bir kez daha şu çağrıda bulunuyorum. Masadan şu ya da bu şekilde kalkmak kolaydır. Ama o zaman kalkıp millete nasıl yeni Anayasa yapamadık, bunu nasıl izah edeceksiniz? Herkes burada samimiyetle yeni Anayasa yapım sürecine katkıda bulunsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez Bakanlar Kurulu’nda
Kurtulmuş, bugünkü bakanlar kuruluna Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in katıldığını aktardı. Kurtulmuş şöyle devam etti: “Uzun yıllar sonra ilk kez Diyanet İşleri Başkanının Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirdiği kapsamlı bir brifing aldık. Türkiye’deki din hizmetleri, din hizmetlerinin değişen kültürel-sosyolojik şartlara göre yeniden gözden geçirilmesi, özellikle doğu ve güneydoğudaki gelişmeler çerçevesinde din hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi için yapılacaklar konusunda önemli bir görüşme yapmış olduk. Günün şartlarına uygun şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın potansiyelinin artırılması için neler yapılabileceği konuşuldu.”