AKP’nin 17 Aralık soruşturması sonrasında ‘papaz olduğu‘ Fethullah Gülen Cemaati’yle mücadele için hazırladığı yasa tasarısından, bizzat yolsuzluk iddialarının dayandırıldığı telefon dinlemelerinin genişletilmesi çıktı.
Buna göre, ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, anayasayı ihlal, hükümete karşı silahlı isyan’ gibi muğlak gerekçelerle kişilerin telefonları dinlenebilecek, mal varlıklarına el konulabilecek ve teknik takip kararlarının kapsamı genişletilecek.
Tasarıdaki ‘dikkat çeken’ düzenlemelerden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın asabını bozan Adli Yıl öçılış törenlerinin kaldırılması.
MİT yasasını hazırlayan vekilin elinden çıktı
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre MİT kanunuyla ilgili verdiği yasa teklifiyle tanınan AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’ın hazırladığı ‘Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi’ndeki bazı düzenlemeler şöyle:
Dinleme kriterleri olabildiğine genişliyor
* Dinlemelerin kapsamı genişleyecek. Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki telefon dinlemeye sebep suçlara şu suçlar da eklenecek:
– Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak,
– Düşmanla işbirliği yapmak,
– Devlete karşı savaşa tahrik,
– Temel milli yararlara karşı hareket,
– Yabancı devlet aleyhine asker toplama,
– Askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma,
– Düşman devlete maddi ve mali yardım,
– Anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlar, yani anayasayı ihlal, yasama organına karşı suç, hükümete karşı silahlı isyan ve bu suçlar için örgüt kurma.
Tek bir hakimle dinleme geri geliyor
* Hükümet ‘paralel dinleme’ye karşı dinleme kararının ancak mahkemelerde oy birliğiyle alınması hükmünü getirmişti; ancak yeni düzenleme geçerse, soruşturma kapsamında tek bir hakim, kovuşturma aşamasında ise mahkeme karar dinleme emri çıkarabilecek. Düzenlemeyle, gizli soruşturmacı ve teknik izlemenin yaygılanşacağı da konuşuluyor.
Sulh Ceza Mahkemeleri’ne ‘özel’ yetkiler
* Örgüt suçlarında, ‘cemaat tasfiyesi‘ gerekçesiyle tasfiye edilen Özel Yetkili Mahkemeler’in yerine kurulan Sulh Ceza Mahkemeleri’ne verilen yetki artacak. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda, Cumhuriyet savcısı soruşturma için soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hâkiminden de karar alabilecek.
Yeni hakim kadrolarının yolu yapılıyor
* Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu’nun Yargıtay tetkik hâkimlerini atama yetkisi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na verilecek.
* Avukatların hâkim ve savcı olarak atanabilmesi için gerekli olan ‘5 yıl mesleklerinde fiilen çalışmış olma koşulu’ndaki süre 2 yıla düşürülecek.
* Hâkim ve savcı adaylığı dönemi sonunda yapılan yazılı sınavda başarılı olduğu halde HSYK tarafından kabul edilmeyenler, önerinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde kurula başvurarak mesleğe kabul edilmelerini isteyebilecek.
Feyzioğlu ve Haşim Kılıç önlemi
* Her yıl adli yıl açılışında yapılan törenler kaldırılacak (Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun törenlerdeki hükümet karşıtı konuşmaları dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümetin gazabına uğramıştı).
Arama yapmak ‘kolaylaşacak’
* Şu an arama yapabilmek için gerekli olan ‘somut şüphe’ şartı, ‘makul şüphe’ye çevrilecek. Yani şüpheli veya sanığın üstü, eşyası, evi, işyeri ve ona ait diğer yerlerin aranması için ‘somut delillere dayalı kuvvetli şüphe’ olmasa da ‘makul şüphe’ adı altında arama yapılabilecek.
* El koymanın kapsamı, ‘şüpheli’lerin malvarlıklarına el konulabilecek şekilde genişletilecek.
Tehdide yeni cezalar
* Tehdit etmelere yönelik cezalar artacak. Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, hürriyetine, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı ya da malvarlığına büyük bir zarara vermek gibi konularda tehdit eden kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.