Eski HPD milletvekili ve hukukçu Hasip Kaplan, DİHA’ya konuştu: “90’larda MGK kararıyla kırsalda uygulanan şiddet, Saray’ın direktifiyle şehir merkezine taşındı.” Kaplan’a göre, gelecekte İstanbul’da savaş suçları mahkemesi kurulabilir.

Fotoğraflar: DHA
7 Haziran sonrası içerisine girilen hukuksuzluklar süreci için, “Adalet hiçbir dönem bu kadar rafa kaldırılmamıştı” diyen Kaplan, sivil ölümleri ve katliam girişimleriyle uluslararası alanda da mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Nunberg’de savaş suçları mahkemesi kuruldu. Ruanda ve Bosna Hersek’te de kuruldu. Yarın bu mahkeme İstanbul’da da kurulursa hiç şaşırmayın” diyen Kaplan, bölgede yaşanan devlet şiddetine karşı hukuki olarak birçok şeyin yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Kaplan, 90’larda bölgede yaşanan insanlık suçları ve hak ihlalleri noktasında birçok davada Türkiye hakkında AHİM’de mahkumiyet kararı çıkartmıştı.
‘Devlet şiddetinin üst boyutları yaşanıyor’
Gelişen teknolojinin, vahşet, işkence ve sivil ölümlerinin belgelenmesi ve raporlanmasında kullanılabileceğine de dikkati çeken eski parlamenter, son günlerde pek çok kentte başvurulan ‘özel güvenlik bölgesi’ ve ‘sokağa çıkma yasağı’ uygulamalarına da değindi.
“OHAL dönemindeki devlet şiddetinin üst boyutları yaşanmaya devam ediyor” diyerek yaşananların cezası kalmayacağını belirten Kaplan, UCM’nin (Uluslararası Ceza Mahkemesi), Sudan Başbakanı El Beşir hakkında savaş suçu işlemekten dolayı verdiği tutuklama kararını da hatırlattı. Kaplan “Türkiye’de de pervasızca işlenen cinayetler karşısında bir tutuklama kararı çıkarsa her şey biter. Kimse kendi başına bu kadar pervasızca kaos yaratamaz, insanlara zarar veremez” dedi.