‘Erdoğan’a suikast’ davasına ‘Hero’ (Kahraman) yazılı tişörtle gelen astsubay Gökhan Güçlü ile ablası Bahar Güçlü hakkında ‘örgüt propagandası’ndan bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası istendi.
Güçlü, Muğla’da görülen davanın ilk duruşmasına ‘Hero’ yazılı tişörtle gelmiş, daha sonra ‘FETÖ’nün bu yolla mesaj vermeye çalıştığı iddia edilmişti.
Güçlü’ye tişörtün cezaevi yönetiminin bilgisi dahilinde ablası tarafından verildiği ortaya çıkmıştı. Beş cezaevi çalışanı da açığa alınmıştı.
Yurt çapında ise çok sayıda kişi benzer tişörtü giydiği gerekçesiyle gözaltına alınmış, bazıları tutuklanmıştı. Öyle ki hükümet ‘FETÖ’ sanıklarının tek tip elbiseyle mahkemeye getirilmelerine dair yasanın yolda olduğunu duyurmuştu.
‘Sen bizim kahramanımızsın’
Muğla başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Bahar Güçlü’nün tişörtü kargoyla astsubay kardeşine gönderdiği belirtildi.
İddianamade, 30 Mart’ta sanığa teslim edilen tişörtle birlikte bir mektubun bulunduğu, mektupta “Sana küçük bir hediye aldım. Üzerinde ‘kahraman’ yazıyor. Sen bizim kahramanımızsın, sen bizim her şeyimizsin” yazdığı kaydedildi.
‘Mesaj ve algı yaratma imkanı’
İddianamede sanığın 13 Temmuz’daki duruşmaya giyerek geldiği tişörtü mahkemenin uyarılarına rağmen çıkarmadığı belirtilerek şöyle dendi: “Soruşturmaya konu olan tişörtün özel üretilmiş nitelikte bulunmadığını belirtseler de sanık Gökhan Güçlü’nün cumhurbaşkanına yönelik suikast teşebbüsü eyleminin sanıklarından olduğu, duruşmaların şehit yakınları ve katılanların yanı sıra ulusal ve uluslararası basın tarafından yoğun şekilde takip edildiği, duruşma sürecinde yaşanan herhangi bir olağan dışı olayın haber niteliği taşıdığı, gerek basın organları gerekse de sosyal medya kullanıcıları tarafından derhal haberleştirilerek kamuoyunun takdirine sunulduğu, dolayısıyla bu ortamın sanıkların kamuoyuna mesaj göndermesine ve algı yaratmasına imkan yarattığı bir gerçek olup, şüphelilerin böyle bir halin varlığından haberdar olamadıklarını düşünmek mümkün değildir.”
‘Darbeyi övdü’
İddianamede, Gökhan Güçlü, ‘FETÖ’nün 15 Temmuz’daki silahlı terör eylemini övmek, başta kendisi olmak üzere eylemde yer alan kişileri ‘kahraman’ olarak nitelendirerek söz konusu eylemi teşvik etmek, eylemin mağduru olan Türk milletini rencide etmek ve örgüt mensuplarına moral vermeye elverişli bir davranışta bulunmak’la suçlandı.
Abla Bahar Güçlü ise tişörtü temin ederek ‘terör propagandası’ suçundan ‘yardım etme’ sıfatıyla sorumlu olduğu kaydedildi.
İddianamede sanıklara bir yıldan beş yıla kadar hapis istenirken, cezanın suçun basın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle yarı oranda artırılması istendi.
Dört sayfalık iddianamede Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek kamu davası açıldı.