Çin’de milyonların gözü aylardır alışılagelmedik rotalarda dolaşarak yüzlerce kilometre yol kat eden 15 filin üzerinde. Polisin eşlik ettiği, droneların izlediği sürünün yolculuğuyla ilgili akıllarda tek soru var: Bu filler nereye gidiyor?
Geçen yıl mart ayında bir grup fil Yunnan bölgesindeki doğal yaşam alanlarından ayrılıp epik bir yolculuğa çıktı. 500 kilometreden fazla yol alan fil sürüsüne bir dişinin doğum yapmasıyla yeni bir üye bile katıldı. Yolculuğuna bir süre ara veren sürü nisanda, ikisinin ayrılmasıyla 15 fil olarak güneye doğru yeniden yola koyuldu.
Sürü mayıs sonunda bir yerleşim bölgesine yaklaşınca insanların ilgisini çekti. Ülkenin büyük şehirlerinden Kunming’e 3 kilometre kala harekete geçildi. Yol üstündeki kasabaların sakinlerine evde kalma çağrısı yapıldı. Yetkililer filleri yerleşim yerlerinden uzak tutmak için yollarına muz, ananas, mısır döktü.
Özellikle üç yavru ilgi odağı. Birinin uyku molası sırasında yanlışlıkla yetişkin bir filin altında kaldığı, bir diğerinin sürüyü düşe kalka takip ettiği görüntüleri milyonlar izledi.
İnternet fenomenleri fillerin bu şöhretinden faydalanmak için geride kalan ananasları yiyerek takipçileriyle paylaştı.
Sürünün bu sıradışı yolculuğa neden çıktığı hala bilinmiyor. Muhtemelen, doğal yaşam alanlarının daralmasından ötürü. Yani bu eğlence gibi görülen fil yolculuğunun arkasında insan eliyle yok edilen doğa var.
Asya filleri Çin’de koruma altındaki türlerden. Yaklaşık 300’ü Yunnan’da yaşıyor. Tarım arazileri nedeniyle doğal yaşam alanlarını kaybeden fillerin insanlarla karşı karşıya gelme ihtimali giderek artıyor. Uzmanlar insanlar ile filler arasındaki tampon bölgelerin azalmasının risklerine dikkat çekiyor.
Gelecekte bu tür fil göçlerini önlemenin tek yolu ise zarar gören doğal yaşam alanlarını yeniden canlandırmak ve mevcut doğal kaynakları korumak…