Hello Kitty'yi dünyaya tanıtan tasarımcısı 46 yıl sonra görevi bırakıyor

En iknonik kurgusal karakterlerden Hello Kitty’yi dünyaya tanıtan tasarımcısı Yuko Yamaguchi, 46 yıl sonra görevinden ayrılıyor.

Fotoğraf: Sanrio

Yuko, tasarım görevini 1980’de, yani karakterin ilk kez piyasaya sürüldükten beş yıl sonra devralmıştı. Hello Kitty sanılan aksine bir kedi değil, Londra’dan küçük bir kız çocuğuydu.

BBC’nin haberine göre Hello Kitty, Japonya’nın kawaii kültürü (aşırı feminen) dünya çapında popülerlik kazanırken piyasaya sürüldü. İlk olarak 1980’de bir bozuk para cüzdanında ortaya çıktı.

Daha sonra giysiler, aksesuarlar, video oyunları ve hatta bir Airbus uçağının üzerinde boy gösterdi. Unicef, Nintendo ve Balenciaga gibi markalarla işbirliği yaptı. ABD’nin New York şehrinde her yıl düzenlenen Macy’s Şükran Günü geçit töreninde de görüldü.

Şimdi dünyada franchise olarak çalışan çok sayıda Hello Kitty kafesi bulunuyor. Markanın Japonya’da bir tema parkı da var. Çin’de de bir başka park açılması planlanıyor.

Yuko Yamaguchi. Fotoğraf: Harbour City

Hello Kitty’nin yaratıcısı olan Sanrio şirketi, Yuko’ya çalışmaları için teşekkür edip 70 yaşındaki tasarımcının onu ‘herkesin sevdiği bir karaktere dönüştürdüğünü’ söyledi.

Yuko da sık sık Hello Kitty tarzı elbiseler giyer ve saçlarını topuz yapardı.

Şirket, Yuko’yla beraber çalışan ve ‘Aya’ takma adıyla bilinen diğer tasarımcılarından birinin 2026 sonuna kadar görevi devralacağını açıkladı.

Yuko, Sanrio’ya danışmanlık ve destek hizmetleri sunmaya devam edeceği belirtildi.

Hello Kity karakterinin Pokemon gibi diğer Japon ürünlerinden farkı ‘bir hikayesinin olmaması’. Sanrio’ya göre karakter, Londra’da doğdu ve Mimmy adında bir ikiz kardeşi, Dear Daniel adındaysa bir erkek arkadaşı var.

Hello Kitty, 2028’de Warner Bros’un bir filmiyle sinemaya girecek. Karakter daha önce birkaç animasyon dizisinde rol alsa da ağzı olmadığı için hiç konuşmadı.

Moda tasarımcısı Valentino Garavani hayatını kaybetti